Національний банк України має намір до кінця року поповнити золотовалютні резерви на суму не менше 1 млрд дол. за рахунок купівлі валюти на міжбанківському ринку, йдеться в тексті оновленого Меморандуму між Україною і МВФ, розміщеному на сайті Фонду.

«НБУ має намір акумулювати щонайменше 1 млрд дол. за рахунок купівель на ринку до кінця 2014 року», - йдеться в меморандумі.

У документі також підкреслюється, що Нацбанк не витрачатиме резерви на вирішення боргових питань, включаючи фінансові вимоги НАК «Нафтогаз України». НБУ, як наголошується, рекомендуватиме купувати валюту, в тому числі для розрахунків по лінії «Нафтогазу», на відкритому ринку, повідомляє «УНІАН».

Водночас, Нацбанк має намір зміцнити фінансову дисципліну банківського ринку. Зокрема, увагу буде приділено відразу трьом напрямам діяльності - моніторингу державної власності та реструктуризації банків, продовженню стрес-тестів для банків та управлінню активів ліквідованих банків.

«З цією метою вже до кінця вересня у Міністерстві фінансів створено спеціальний підрозділ, який займеться управлінням державної частки у фінансових установах і державними пакетами акцій на підприємствах», - йдеться в меморандумі.

Крім того, до листопада 2014 року буде підготовлена вся необхідна документація для проведення тендеру з відбору компаній і фірм, готових провести перевірки в банках з тимчасовою адміністрацією на предмет ефективності вжитих заходів з порятунку банків та захисту вкладників.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що в серпні Нацбанк додатково купив у золотовалютні резерви 210 млн дол., збільшивши резерви до 16 млрд дол. Крім того, Міністерство фінансів України за рішенням уряду спрямувало в золотовалютні резерви Національного банку України 340 млн дол. США, які підуть на підтримку курсу гривні.

29 серпня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення виділити Україні другий кредитний транш у рамках дворічної програми stand-by в обсязі 1,4 млрд дол. З них 400 млн дол. також підуть на поповнення резервів НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом