На переговорах контактної групи з врегулювання ситуації на сході України, які відбулися в понеділок у Мінську, обговорювалися питання подальшого звільнення осіб, затриманих у ході конфлікту, а також доставки гуманітарної допомоги за можливої участі Міжнародного комітету Червоного Хреста. Про це йдеться у звіті ОБСЄ, оприлюдненому на сайті Організації, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Учасники обговорили загальну ситуацію у зоні конфлікту в східній Україні, з особливою увагою поставилися до ідей та пропозицій, поданих відповідно українською владою та представниками самопроголошених утворень», - наголошується в документі.

Переговори і пропозиції стосувалися, зокрема, питання про початок всеосяжного політичного діалогу, створення стійкого припинення вогню в поєднанні з ефективним контролем кордону України і Росії, а також економічної реабілітації районів, які постраждали внаслідок збройного конфлікту.

Крім того, інформують в ОБСЄ, учасники обговорили подальше звільнення осіб, затриманих у ході конфлікту, а також питання про додаткову гуманітарну допомогу для цивільного населення.

«У цьому контексті учасники позитивно оцінили звільнення 50 затриманих осіб, яке відбулося у серпні 2014р., а також тривалі зусилля, спрямовані на надання гуманітарної допомоги в райони, що постраждали від конфлікту, згідно з відповідними міжнародними стандартами та можливу участь Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ)», - наголошується в повідомленні.

Контактна група погодилася з представниками ЛНР і ДНР, що вони продовжуватимуть консультації і наступна зустріч відбудеться наприкінці цього тижня.

Разом із тим, представник української влади, другий президент України Леонід Кучма повідомив телеканалу «ICTV», що днями заплановано підписання договору про обмін заручниками.

«З учорашнього дня наші служби з їхніми повинні створити таку карту і підписати порядок обміну цих людей... Треба поставити крапку у захопленні заручників. У тому документі має бути сказано, що все. На тому зупиняємося», - сказав Кучма.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що контактна група з урегулювання кризи на сході України готова продовжити роботу і чекає політичної волі з боку представників так званих ДНР і ЛНР.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом