Делегація України на чолі з Президентом Петром Порошенком візьме участь у саміті НАТО 4-5 вересня в Південному Уельсі, повідомив на брифінгу директор Департаменту політики та комунікацій МЗС України Євген Перебийніс.

Порошенко представить під час засідання Комісії Україна - НАТО на рівні глав держав та урядів підходи до відновлення безпеки в Європі, оцінку позиції та ролі України в системі безпеки, а також визначення в цьому контексті модальностей подальшого розвитку взаємодії України з НАТО, повідомляє «УНІАН».

«Проведення єдиного під час саміту засідання з окремою країною-партнером на вищому рівні розглядається нами як чіткий сигнал підтримку України, важливості її ролі на євроатлантичному просторі», - сказав Перебийніс.

За його словами, МЗС України опрацьовує з НАТО проект спільної заяви за підсумками цього засідання комісії, в якій у першу чергу має бути відображена солідарність міжнародної спільноти з Україною, незмінність підтримки з боку НАТО суверенітету і територіальної цілісності України, права українського народу самостійно визначати власне майбутнє без зовнішнього втручання.

Крім того, Україна очікує початку практичної взаємодії з низки напрямів консультативної та матеріально-технічної допомоги з боку НАТО для посилення обороноздатності. Зокрема, йдеться про заснування нових трастових фондів (удосконалення системи зв'язку та обміну інформацією у Збройних силах України відповідно до стандартів НАТО, перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців, логістика та стандартизація, кібер-захист).

Як повідомляв ForUm, статус основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО Україна може отримати вже до кінця поточного року, заявив сьогодні, 2 вересня, міністр юстиції Павло Петренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42