Після парламентських виборів курс долара щодо гривні знову може піти вгору. Таку думку Forum'у висловив член депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Сергій Лабазюк.

Він нагадав, що ще до призначення на посаду глави Національного банку Валерія Гонтарєва зустрічалася з головами парламентських фракцій. «Вона сказала, що курс валюти - це суто комерційне питання і що її позиція: Національний банк України не має втручатися, гривню треба відпустити у вільне плавання, і як трапиться на ринку - так і має бути... Але це згубно, цього робити не можна було», - сказав він.

Крім того, парламентарій підозрює, що курсові потрясіння можуть бути спрямовані і на скорочення кількості банків в Україні.

«Сьогодні, напевно, є завдання зменшити кількість банків. Створюються умови, за яких не менш як 50 банків вижити не зможуть», - зазначив він.

Також, коментуючи надання Кабміном Нацбанку засобів, для поповнення золотовалютних резервів та стабілізації курсу, Лабазюк припустив, що гроші у Мінфіну з'явилися в результаті проведення емісії.

«Чому гривні не було, а потім вона з'явилася? Можливо, вона була надрукована, але ця додатково надрукована гривня не допомогла і (для стабілізації курсу - Ред.) були застосовані більш впливові чинники. Є інформація, що глава НБУ збирала керівників, власників найбільших банків України і за зачиненими дверима проходила розмова, ставилися якісь обмеження, вказівки і можливо загрози», - сказав Лабазюк.

«Але як на мене, все це, включаючи обіцяний мільярд, який має зайти і збити курс - тимчасове, і долар після виборів піде вгору», - підсумував Лабазюк.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1371