На українців-переселенців з Криму та зони АТО замість кредитних канікул чекають суди і колектори. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

За словами біженця з Криму Володимира Свєшнікова, «Райффайзен-банк», в якому він взяв кредит у 2008 році, після того як він не вніс черговий платіж, пригрозив збільшити відсотки. При цьому банк відмовився відстрочити кредит.

Колишній заступник глави Нацбанку Олександр Савченко вважає, що проблема з відстрочкою не вирішиться. Зараз, зазначив він, усі банки через курсову політику перебувають на межі закриття, і вони боротимуться за повернення кредитів у будь-який спосіб.

НБУ звернувся до банків з проханням, щоб ті самі розробили механізми відстрочок для переселенців. Тобто, не нараховували пеню, штрафи і відсотки. За словами юриста Олени Волянської, до цього прохання і рекомендацій Нацбанку багато банків дослухаються. Будь-яких важелів впливу, окрім переконання, юристи поки не бачать. Хоча і відзначають, що може стати рятувальним колом пункт про форс-мажор, прописаний у договорі.

У той же час Олександр Савченко вважає: вирішити проблему з позиками переселенців НБУ може за лічені хвилини, роздавши дешеві кредити банкам в обмін на відстрочку платежів.

«Національний банк може рефінансувати і дати пільговий кредит на рік під пільгову ставку всім банкам, задіяним у цій темі. І це можна зробити протягом 10 хвилин», - упевнений експерт.

Тим не менш, переселенці не можуть отримати відстрочку доти, поки не отримають статус біженця. Офіційно в Україні таких немає. Тільки вимушені переселенці. Для них ніяких пільг не передбачено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151