Від мобілізованих українців вимагають писати заяви про зарахування як добровольців у столичний 11-й батальйон Київська Русь. Про це повідомив адвокат Ростислав Кравець, до якого звернулися бійці.

Він заявив, що майбутні учасники АТО змушені були погодитися на умови і підписали документ, пише Корреспондент.net.

«Українці - патріоти, і вони йдуть захищати свою Батьківщину навіть так, що й самі готові купувати зброю, - зазначив Кравець. - Але на цей момент невідомо, чи отримають добровольці компенсацію після поранення або інвалідності через бойові дії. Поки що тим, кому в батальйонах видають зброю, не присвоєно певний статус».

Законодавча база щодо добровольців взагалі відсутня, зазначив адвокат Віталій Погосян. «Поки все тільки в стадії обіцянок», - сказав фахівець.

За законом компенсація належить мобілізованим і військовослужбовцям. До того ж, за наявності повістки певні гарантії є у звільнених працівників - за ними зберігають робоче місце та середній заробіток.

«Тут питання більше в моральному аспекті, коли держава намагається обманом уникнути компенсацій для тих, хто воює, - зазначив Кравець. - Сюди ж відносяться випадки, коли в лікарнях пораненим у довідках не вказують дані про пошкодження або місця, де вони були поранені».

Наразі фахівці готують запити в Міноборони про статус добровольців і відшкодування для них.

Раніше ForUm повідомляв, що більше п'яти тисяч добровольців виявили бажання вступити до Збройних сил України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом