В Україні дорожчає олія. Ціновий розкид дуже широкий: у одних виробників розцінки піднялися лише на 5%, а в інших одразу на 20%, повідомили в оптовій компанії «Оілагро».

Наприклад, вартість літрової пляшки нерафінованої олії ТМ «Королівський смак» починається в київських магазинах з 16,4 грн. а ТМ КАМА «Олейна» - 20 грн.

Експерти відзначають, що це не перше, а вже друге подорожчання в цьому році. Вперше цінники переглядалися навесні - після девальвації гривні. «Відбуваються постійні коливання - плюс-мінус 2-3 гривні на літрі. Причому різні виробники змінюють ціни в різний час», - розповів приватний підприємець Володимир Зенченко, який займається дрібнооптовими продажем продукту.

Така мінливість пояснюється лише курсовими коливаннями. «Вартість сировини прив'язана до долара - ціни на внутрішньому ринку прив'язані до зовнішніх. Зараз тонна олії коштує на світовому ринку $750-760, і як тільки підвищується курс долара, відбувається автоматичне подорожчання на тонні в 750 грн. Цей ринок дуже чутливий до валютних змін», - прокоментував «Вістям» ситуацію начальник відділу АПК ДП «Держзовнішінформ» Олександр Одосій. При цьому нас запевнили, що браку олії в Україні не спостерігається. «Дефіциту соняшникової олії немає. Запасів рази в три більше, ніж ми споживаємо зазвичай», - підкреслив директор консалтингового агентства «ААА» Сергій Наливка.

Велику різницю у вартості олії від різних виробників експерти пояснюють не стільки політикою заводів, скільки звичками компаній-постачальників. «Одна компанія не йде на сильне підвищення цін для магазинів - скоротила свій «навар» з 30% до 15%, і розраховує більше заробити на збільшенні поставок. А інша залишає свою націнку на максимумі», - розповіли «Вістям» в оптовій компанії «Оілагро».

Експерти поки відмовляються від офіційних коментарів щодо подальшої зміни цін на олію. Лише в особистих бесідах, посилаючись на зростання транспортних витрат, допускають ще одну хвилю подорожчання - але не більше, ніж на 10%. До 17-25 грн на літрі олії.

За словами продавців, українці як і раніше надають перевагу соняшниковій олії перед оливковою. За підрахунками аналітиків, 90% від загального обсягу рослинної олії, що  купується населенням, становить саме соняшникова. Їі використовують як для приготування їжі, так і при домашній консервації. Не в останню чергу - через ціни: літр соняшникової олії коштує в середньому на 10-15% менше кукурудзяної і в 7-10 разів - оливкової.

Якщо говорити про смаки, то міські жителі в нашій країні більше люблять рафіновану олію: згідно з дослідженням брендингового агентства Коrolo, близько 60% населення подобається продукт без яскраво вираженого кольору і запаху. А жителі сіл і невеликих міст частіше купують нерафіновану - з яскравим ароматом і смаковими відтінками. Як правило, її купують на ринках на розлив.

Промислові підприємства з виробництва хлібобулочних, кондитерських виробів і молочної продукції все частіше використовують в рецептурі екзотичні олії через те, що вони дешевші за вітчизняні рослинні олії і тваринні жири.

«Тропічні олії (пальмова, кокосова) - займають приблизно 30% вітчизняного ринку. Україна, до речі, є одним з найбільших імпортерів пальмової олії в світі. Ще близько 60% - соняшникова», - підрахували Korolo.

Сукупна частка оливкової, соєвої, лляної та інших олій в Україні не перевищує 10%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом