Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко врегулював правовий статус переселенців з Донбасу, підписавши Указ «Про перебування громадян України у Республіці Білорусь». Про це йдеться в повідомленні прес-служби Лукашенка.

«Цей указ прийнятий у зв'язку з тим, що нині спостерігається стійка тенденція збільшення кількості громадян України, які прибувають у Республіку Білорусь з Донецької та Луганської областей, правовий статус яких у Білорусі в соціальній і трудовій сферах потребує врегулювання», - йдеться в коментарі до указу.

Указ, зокрема, спрощує процедуру призначення держдопомоги громадянам України, а також дозволяє забезпечити громадянам України, які тимчасово перебувають в Республіці Білорусь, право на здобуття дошкільної, загальної середньої та спеціальної освіти нарівні з неповнолітніми громадянами Республіки Білорусь.

«Указ звільняє громадян від необхідності подавати до установи освіти Республіки Білорусь з метою зарахування їхніх неповнолітніх дітей документів, які не можуть бути представлені з об'єктивних причин, що дозволить дітям продовжити освіту й отримати доступ до заходів соціального захисту учнів (користування підручниками і навчальними посібниками; забезпечення харчуванням; забезпечення місцями для проживання в гуртожитках; транспортне забезпечення та інше)», - повідомили в прес-службі президента Білорусі.

Указ також звільняє від сплати держмита за видачу дозволів на залучення в Республіку Білорусь іноземної робочої сили і спеціальних дозволів на право займатися трудовою діяльністю у Республіці Білорусь. При цьому термін прийняття рішення про видачу (відмову у видачі) спеціальних дозволів на право займатися трудовою діяльністю у Республіці Білорусь громадянам України не може перевищувати п'яти робочих днів, а термін надання висновку про можливість (неможливість) їх залучення - двох робочих днів.

У прес-службі також зазначають, що прийняття указу не призведе до додаткових витрат для бюджету Білорусі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом