Продавати збиткові стратегічні об'єкти не можна. Таку думку кореспонденту Forum'у висловив експерт з питань енергетики Валентин Землянський, коментуючи пропозицію Кабінету міністрів України щодо можливості продажу 40 % мінус одна акція НАЕК «Енергоатом».

«Це авральні, «пожежні» заходи. Дуже потрібні кошти. Тому - продають за хоч якісь гроші, лише б хоч щось отримати в бюджет. Але так чинити зі стратегічними об'єктами категорично не можна», - зазначив Землянський.

На думку експерта, приватизацію не можна проводити з розрахунку на мінімальну вартість об'єкта.

«Будь-яка приватизація зараз не на часі. Тим більше - у ситуації з «Енергоатомом». Коли мова заходить про приватизацію, про вихід на зовнішні ринки, то потрібно говорити про продаж частини рентабельного бізнесу. Коли у нас тарифи «Енергоатому» не покривають його витрати, коли він за цей рік отримав збитки, і ми пропонуємо його продати, то потрібно розуміти, що ми отримаємо мінімум», - пояснив Землянський.

Експерт також зазначив, що подібна ситуація складається і з іншими підприємствами української енергетики.

«Це стосується і української газотранспортної системи «Укргазвидобування». Об'єкти можна продавати і залучати інвестиції, але в спокійній політичній обстановці. А також - коли ці підприємства функціонують як рентабельні, і за це отримати гроші, які підуть на розвиток цих секторів - атомного, газового», - резюмував Землянський.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом