НАК «Нафтогаз України» закликає російський «Газпром» переукласти контракт на транзит газу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби «Нафтогазу».

«Чинний контракт з Газпромом щодо транзиту газу територією України необхідно невідкладно увідповіднити, по-перше, з Протоколом про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та, по-друге, нормативно-правовими актами України», - йдеться в повідомленні.

«Зокрема, зазначені міжнародні зобов'язання України передбачають, що стороною контракту має виступати оператор ГТС ПАТ «Укртрансгаз», а не НАК «Нафтогаз України»; Газпром не може бути «віртуальним» оператором між операторами України, з одного боку, і Словаччини, Угорщини, Польщі та Румунії, з іншого. Повинні бути підписані стандартні угоди балансування і з'єднання мереж між «Укртрансгазом» і «Газпромом». Тарифна політика має відповідати європейському регулюванню. Технічні, юридичні та економічні умови транспортування газу територією України, в т.ч. його транзиту, мають бути недискримінаційними для всіх учасників ринку», - додали в прес-службі.

Нагадаємо, переговори щодо врегулювання газових спорів між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України» у форматі Україна-ЄС-Росія можуть відбутися в середині вересня після відповідних двосторонніх зустрічей віце-президента єврокомісії Гюнтера Еттінгера з міністрами енергетики України та РФ.

Раніше переговори з енергетичних питань за участю міністрів палива та енергетики України, Росії та Європейського союзу були заплановані на 6 вересня.

16 червня «Газпром» скоротив до нуля постачання газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови в Стокгольмський арбітраж: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ зі збереженням чинного контракту про стягнення 6 млрд дол. як переплати в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом