Рішення Кабінету Міністрів про приватизацію 40% -1 акція НАЕК «Енергоатом» є поспішним.

Про це кореспондентові Forum'у повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Енергоатом» - один із ключових об'єктів, які досі залишаються у державній власності. На ядерних станціях виробляється до 45% електроенергії. Його значимість з точки зору безпеки важко переоцінити. Не дай бог, щось станеться на ядерному блоці. В Україні уже був Чорнобиль. Це один із найважливіших об'єктів країни з точки зору забезпечення енергією й нашої нормальної життєдіяльності, можливості жити на цій території», - сказав Марунич.

За словами експерта, робота НАЕК «Енергоатом» пов'язана з національною безпекою.

«Навіщо приватизувати його зараз? Ще за попереднього президента розглядалося питання можливості корпоратизації «Енергоатому», потім говорили про створення акціонерного товариства з можливою приватизацією певної частини пакета в перспективі. Зараз Кабмін лізе поперед батька в пекло». Не зробивши підготовчих кроків, він пропонує Раді розглянути приватизацію 40% - 1 акції. Це дивне поспішне рішення», - зазначив він.

Крім того, Марунич вважає, що в разі швидкого рішення Ради з цього питання, приватизувати «Енергоатом» в найближчі кілька років не вдасться.

«Це не такий простий процес. Потрібно буде вносити зміни у велику кількість законодавчих актів. Виникає питання, що робити з кредитами на безпеку, які виділялися ЄБРР (600 млн євро)? Вони були виділені державній компанії, а не приватній лавці. Мені здається, це спроба продемонструвати деяким об'єктам західного світу певну готовність Кабміну розрахуватися за кредитами. Кабмін мав би рухатися іншим більш логічним шляхом - корпоратизація, акціонування об'єкта і т.д.», - додав експерт.

Він також нагадав, що за нинішніх тарифів «Енергоатом» «не завжди генерує прибуток».

«Я не до кінця розумію, хто готовий вкласти гроші в таку компанію. «Енергоатом» свого часу був оцінений в 20 млрд доларів, тобто 40% - 1 акція коштуватимуть дорого. Хто вкладе гроші в компанію з найнижчим тарифом в Україні, який незрозуміло, як підняти? Якщо підняти тариф «Енергоатому», то він неминуче зросте для всіх споживачів. До девальвації у нас промисловість за електроенергію платила більше, ніж у ФРН і США. Так що питання складне. Кабмін поспішив і намагається перестрибнути якісь сходинки перетворення державного об'єкта на приватизований», - висловив свою думку Марунич.

Нагадаємо, Кабмін запропонував продати 40 % - 1 акція НАЕК «Енергоатом».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105