Нарахування пені за борги за житлово-комунальні послуги має торкнутися злісних неплатників, бути мотивувальним, а не каральним заходом. Таку думку в коментарі Forum'у екс-мер Херсона, народний депутат Володимир Сальдо.

«Це нормальна норма для стимулювання злісних неплатників. Переважна частина людей платить. А є група споживачів послуг, які демонстративно не платять - у них дуже великі суми заборгованості, а пеня від неї рахується. Це не каральна міра, а - попереджувальна», - пояснив він.

Він також підкреслив, що та частина людей, яким важко платити, повинна підтримуватися державою через субсидії. «Субсидії потрібно не просто оформляти, а й вчасно перераховувати (різницю підприємствам, що надають послуги, - Ред.). Тут взаємна відповідальність. А ті, у кого дорогі автомобілі під будинком стоять, квартири у них хороші - а саме такі, за статистикою, не платять - повинні платити пеню», - зазначив він.

За словами Сальдо, держава повинна врахувати нинішній стан справ у країні. Зокрема, він не виключив, що в Донецькій і Луганській областях людям, чиє житло постраждало або зруйновано, продовжать надходити платіжки. «Так може бути... Луганськ і Донецьк - це окрема тема. Там, на жаль, потрібен особливий режим», - акцентував парламентарій.

Раніше ForUm повідомляв, що Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді встановити штраф для споживачів у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу. Відповідна норма міститься в урядовому проекті закону №4563 від 29 серпня 2014 року.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом