Введення пені за прострочені платежі за ЖКП є «лякалкою». Таку думку в коментарі ForUm'у висловила правознавець, адвокат, громадський діяч Тетяна Монтян.

«Запроваджувати зараз в Україні пеню за несплату ЖКП - це маячня. Стягнення пені вже врегульовано у вітчизняному законодавстві - Цивільному та Господарському кодексах. Її розмір повинен бути прописаний в договорі. Процедура визначення підстав для стягнення також повинна бути прописана. А якщо послуги не надавалися, то чому людина має сплачувати основну суму та пеню?» - задається питанням Монтян.

Експерт вважає цю ініціативу уряду «лякалкою».

«Я розцінюю це як «лякалку», причому вкрай низького юридичного пошиття, і як шантаж українців, які не розуміють, за що вони повинні платити. Це просто «лякалка» напередодні зими. Адже всім зрозуміло, що грошей у людей немає, населення зубожіло, в країні кошмар і криза. Бояться, що народ просто перестане платити. Крім того, є закон Гройсмана №1198, який був поспіхом прийнятий, щоб швидше віджати у Ахметова «Київенерго», і зараз має страшні побічні наслідки. Після того, як у Києві розділять квитанції монополістів, тобто за воду, тепло та прибирання прибудинкової території, кияни будуть платити тільки за те, що реально можуть вимкнути. Жеки залишаться без проплат, тому що немає сенсу платити за те ж прибирання територій, адже біля будинку як був срач, так і залишиться», - пояснила вона.

На питання про те, що робити українцям, чия купівельна спроможність знижується через девальвацію гривні та інфляцію, у разі прийняття цієї урядової ініціативи, Монтян зазначила: «Якщо ви пенсіонер, то є вибір: заплатити за ненадані послуги (бо сміття біля будинку як було, так і залишиться; вода ледь тепла, батареї теж) чи купити собі поїсти. Якщо рахунок за комуналку прийшов на 600 грн, а пенсія - 1000 грн, то будь-яка нормальна людина вибере друге. Малозабезпечені сім'ї перше, що зроблять, - це куплять їжу та одяг дітям, а не будуть платити невідомо за що. Але головне - у нас є Цивільний та Господарський кодекси. Якщо хтось у Кабміні їх не читав - нехай почитає».

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді встановити штраф для споживачів у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу. Відповідна норма міститься в урядовому проекті закону №4563 від 29 серпня 2014 року.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256