Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді встановити штраф для споживачів у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу. Відповідна норма міститься в урядовому проекті закону №4563 від 29 серпня 2014 року.

«У разі несвоєчасного та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплачувати пеню у розмірі 0,1 відсотка суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу, крім визначених законом випадків», - йдеться в законопроекті.

Згідно з документом, нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги. Нарахування пені здійснюється виконавцем або управителем багатоквартирного будинку.

При цьому граничним терміном внесення плати за житлово-комунальні послуги є 20-те число місяця, наступного за розрахунковим. Пеня за кожний місяць нараховується окремо. Законопроектом також передбачено, що порядок нарахування та стягнення пені затверджується Кабінетом міністрів України, повідомляє «УНІАН».

Нагадаємо, мораторій на стягнення пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг був введений в 90-х роках минулого століття. Тоді передбачалося, що мораторій може бути знятий у випадку, якщо будуть погашені борги перед громадянами з виплати заробітної плати. З 2011 року Верховна Рада зняла мораторій на нарахування пені населенню за невчасну оплату ЖКП. Однак на законодавчому рівні досі не визначено розмір такої пені та умови її нарахування і стягнення, тому фактично пеня так і не стягувалася.

За даними Державної служби статистики, заборгованість населення України по оплаті житлово-комунальних послуг у червні 2014 року в порівнянні з травнем знизився на 2,5% - до 11,157 млрд грн. При цьому в січні-червні поточного року українці сплатили за житлово-комунальні послуги 20,3 млрд грн, що склало 103,2% нарахованих за цей період сум. У 2013 році українці сплатили за житлокомпослуги 38,4 млрд грн, що склало 99% нарахованих у минулому році сум.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169