Проблему недофінансування столичного метрополітену не вирішити штрафами за безквитковий проїзд. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Ця ініціатива (штрафувати за безквитковий проїзд у метро. - Ред.) - якийсь театр. А як у метро можна їздити без квитка? В метро це ніяк не можна зробити. У метрополітену є інша проблема: за пенсійними посвідченнями всі їздять безкоштовно, хоча за законодавством на це мають право ветерани праці», - сказав Сергієнко.

При цьому він зазначив, що в столичному метро не дозволяють безкоштовний проїзд пенсіонерам з інших міст.

«Це неправильно. Чому одним пенсіонерам можна, а іншим не можна? А пропозиції штрафувати - це несерйозно, це фантастика. Перша проблема в тому, що бюджет не платить метрополітену за пільговиків, а друга - немає ніякого обліку їхніх поїздок. Переведіть пільговиків на картки і введіть нормативи: наприклад, 300 поїздок за місяць. І проблема буде вирішена. А пропозиція ходити контролеру і перевіряти - це фантастика», - вважає він.

Нагадаємо, що законопроект № 4536а «Про внесення змін до статті 229 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за безквитковий проїзд у міському транспорті)» внесений на розгляд Верховної Ради. Документом пропонується надати органам метрополітену право розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з несплатою вартості проїзду у метрополітені, для стягнення штрафів. На думку його авторів, це сприятиме «зменшенню кількості пасажирів, які ухиляються від сплати за проїзд», а також «зменшенню фінансових втрат метрополітену».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203