За 8 місяців 2014 року за податковими і митними надходженнями, які мала перерахувати в бюджет Державна фіскальна служба України, недобір становить 12 млрд грн. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

За його словами, навіть з урахуванням проведеного в березні секвестру і змін у податковому та митному законодавстві Держфіск виконав бюджет лише на 94%. До показників минулого року служба не дотягла за зборами на 3,1 млрд грн (98,5%). У серпні виконання становило всього 89%, а це мінус 3,4 млрд грн до запланованих бюджетних цифр.

При цьому, за оперативними даними, які має в розпорядженні екс-міністр, руку до такої «перемоги на господарському фронті» доклали як податківці, так і митники. Податкових платежів за 8 місяців недозібрали на 6,3 млрд грн - з планом 134,1 млрд грн надійшло 127,8 млрд грн (95%). Навіть на тлі шаленої девальвації гривні, порівняно з минулим роком податків зібрано на 4,5 млрд грн менше (факт 2013 р. - 132,3 млрд грн). Майже так само «сумлінно» відпрацювала і митниця: не зібрано 5,6 млрд грн із запланованих (індикатив Мінфін - 76,7 млрд грн, фактично зібрали до бюджету - 71 млрд грн), із них тільки в серпні - 1,1 млрд.

Невиконання бюджету, як зазначає Клименко, йде за всіма бюджетоформуючими податками. Так, мінус 5,5 млрд грн - це «витік», якого не дорахувався бюджету за планованими зборами ПДВ. При затвердженому Мінфіном плані в 55,9 млрд грн Держфіск зібрав лише 53,9 млрд грн. «І це після яскравих заяв керівництва відомства про те, що корупційний ПДВ просто під ногами валяється», варто лише закрити конверти, ями та інші незручності, і в бюджет в одну мить мільярди доларів потечуть», - пише екс-міністр.

Порівняно з минулим роком у січні-серпні 2014-го ПДВ зібрали на 2,3 млрд грн менше (у 2013 році Міністерство доходів і зборів забезпечило до бюджету 55,9 млрд грн ПДВ). У серпні в держскарбницю надійшло всього 5,9 млрд грн ПДВ - це на 1,4 млрд грн менше від липня. «Зазначу, це найнижчий збір ПДВ за час роботи нинішнього керівництва!», - стверджує Клименко, і додає, що при цьому випереджено незаконно заявлених до відшкодування сум ПДВ на суму 500 млн грн з початку року (станом на 1 серпня). На його думку, це і є результат такої розпіареної боротьби з конвертами та ямами.

Але і це ще не все. З акцизного податку недобір становить 1,2 млрд грн. При цьому, пише екс-міністр, варто враховувати неодноразове підвищення акцизів цього року і «героїчну» боротьбу податкової міліції з виробниками та дистриб'юторами алкоголю, такими, наприклад, як Good Wine». У підсумку, в серпні до бюджету надійшло всього 2,7 млрд грн акцизного податку, а це, як зазначає Клименко, на рівні середньомісячних показників минулого року або навіть менше, враховуючи, що в серпні-2013 акцизного податку було зібрано на 500 млн грн більше, ніж у серпні-2014. В цілому, за 8 місяців доведений Мінфіном індикатив за акцизом не виконаний на 1,2 млрд грн (план - 17,7 млрд грн, факт - 16,5 млрд грн). «Напевно, українці справді стали менше пити, курити і заправлятися бензином...», - резюмує «успіхи» фіскалів на ниві збору акцизного податку екс-міністр доходів і зборів України.

Не краща ситуація і з податком на прибуток. Його за 8 місяців зібрано на 6,4 млрд грн менше, ніж за аналогічний період минулого року (цього року - 31 млрд грн, минулого - 37,1 млрд грн).

При цьому, за його даними, на 1 серпня загальний розмір надміру сплачених сум з податку на прибуток уже перевищив 19 млрд грн, збільшившись з початку року на 9,3 млрд грн. Плюс до цього, бізнес недоотримав на свої розрахункові рахунки 7,4 млрд грн ПДВ, або 20% (в 2014-му - відшкодовано 29,6 млрд грн, у 2013-му - 36,9 млрд грн). В цілому, загальні залишки невідшкодованих сум ПДВ станом на 1 серпня - 30,5 млрд грн (при випущених у липні ОВДП у розмірі 5,7 млрд грн), ще 4 млрд грн - відшкодовано бізнесу із запізненням.

В цілому, на 1 серпня бюджет України винен був суб'єктам господарювання 64,5 млрд грн, зростання бюджетної заборгованості перед платниками податків з початку року - 6,9 млрд грн! «Справді партнерські відносини, нічого не скажеш», - пише екс-міністр і додає, що «бізнес відповідає тим же: податковий борг перевищив 31 млрд грн, щомісяця збільшуючись на 2 млрд грн. Плюс до нього і заборгованість за єдиним внеском - 3 млрд грн. Довіра бізнесу до держави просто видна навіть неозброєним поглядом...».

Наприкінці свого посту екс-міністр доходів і зборів висловлює впевненість, що після прочитання цього посту керівництво Держфіску не почне краще працювати, а лише посилить пошуки так званих «кротів Клименка» у відомстві, і додає: «Не витрачайте даремно час, адже завдання не в тому, щоб приховати результати роботи відомства від громадськості - адже шила в мішку не сховаєш, а в тому, щоб ці результати було не соромно показати». Також екс-міністр закликає керівництво ДФС України припинити залякувати персонал, «краще подбайте про тих рядових співробітників податкової і митниці, яким довелося евакуюватися з Донецька та Луганська. Вони сьогодні залишилися без даху над головою і без роботи, у воістину жахливому становищі. Проявіть свої менеджерські здібності і просто людяність, визначте їх на роботу в інші регіони, дайте їм тимчасове житло у підвідомчих гуртожитках і пансіонатах. Це ж люди, за яких саме ви, як керівники несете відповідальність. Не кидайте їх на сваволю долі тільки тому, що вони з Донбасу і у них немає диплома MBA і вишиванки. Добро відплачується сторицею...»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100