Крім економічних причин падіння гривні можна говорити і про спекулятивний тиск на курс. Про це заявив екс-глава Національного банку, колишній в.о. глави Кабінету Міністрів Сергій Арбузов, повідомляє РИА «Новости Украина».

«Зараз присутні обидва чинники. Спекуляції - це частина економіки і вже точно значна частина українського валютного ринку. При цьому важливо розуміти, що відсутність державної курсової політики та ефективних дій регулятора провокують відповідні спекулятивні дії з боку банків. Спроби розгойдати курс падають на благодатний ґрунт», - розповів економіст.

На думку Арбузова, ніхто не вірить в те, що влада зможе утримати курс долара на низькому рівні. Бізнес і населення допускають нову хвилю подорожчання валюти.

«У такій ситуації потрібні грамотні дії регулятора, які заспокоїли б ринок і припинили спроби штучно розхитувати курс. Але їх немає. Замість цього ми бачимо лише шарахання з боку в бік і чуємо панічні заяви. НБУ виходить на ринок, що падає, і купує там $100 млн, провокуючи подальшу девальвацію, а через кілька днів, злякавшись наслідків своїх дій, викидає 500 млн, щоб загасити пожежу. У Києві це зараз називається «участь НБУ в торгах на міжбанку». Хоча, насправді, це звичайний непрофесіоналізм», - вважає екс-глава Кабміну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

98