Металургійне виробництво в серпні відчує безпрецедентне скорочення. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив аналітик Української асоціації інвестиційного бізнесу та ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

«Скорочення промислового виробництва пов'язане з ситуацією на Донбасі. Близько третини промислового виробництва - металургія, сталь. А воно у нас сконцентровано на Донбасі. Тобто за сьогоднішньої ситуації, коли з середини серпня ряд металургійних компаній просто зупинився у зв'язку з відключенням від електроенергії, проблемами з логістикою, постачанням сировини, з влучанням снарядів. Очевидно, це матиме негативний вплив на виробництво сталі», - пояснив він.

Експерт прогнозує, що металургійне виробництво в серпні відчує безпрецедентне скорочення. «У серпні скорочення досягне третини - становитиме 33%. Навіть у 2008 році, коли була криза, падіння місяць до місяця не було таким глибоким. Але сьогодні ситуація унікальна. Тоді були тільки ринкові чинники, зараз має місце комбінація. Ви знаєте, що наша металургія експортоорієнтована. Експортні ринки сьогодні на підйомі, що частково пов'язано з скороченням постачань з України», - зазначив аналітик.

Він також зазначив, що падіння стосується й інших галузей. «Падіння виробництва сталі - 10%. А що стосується інших галузей, коксохімічної, пов'язаної з металургійною та сталеплавильною там причини падіння схожі. Це або проблеми з електроенергією, або з постачанням коксівного вугілля. Тут теж матиме місце скорочення. Хімія також не в кращій ситуації, скорочення пов'язане, в тому числі і з ринковими чинниками, тобто з низькою ринковою кон'юнктурою», - зазначив Дзвінка.

«А якщо ми говоримо про машинобудування, воно займало близько 15-20% в хороші роки. Там ситуація дуже важка, що в першу чергу пов'язано зі скороченням постачань в РФ, яка була основним ринком наприклад тих же українських вагонів», - додав аналітик.

Він також пояснив, що диверсифікувати ризики можна за умови, що підприємства працюють, стабілізувати ситуацію можна буде, завершивши воєнні дії. «Ситуація дуже непроста. Відновлення, поліпшення безпосередньо буде корелюватися із завершенням воєнних дій. Якщо все триватиме в тому ж дусі, як вчора і позавчора, то дуже ймовірно у вересні побачити двоцифрове скорочення промвиробництва. У Маріуполі знаходяться два з трьох найбільших меткомбінатів України, і якщо застосовуватиметься стратегія відключення від електроенергії, і ці два заводи зупиняться, то це призведе до серйозного падіння - 10% плюс. Потрібно робити все, щоб припинити військові дії», - попередив Дзвінка.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом