Те, що відбувається на валютному ринку, - закономірний наслідок непрофесійних дій Кабінету Міністрів України та Національного банку. Про це в інтерв'ю агентству РІА Новости Україна заявив екс-глава Національного банку, колишній в.о. глави Кабінету Міністрів Сергій Арбузов.

«Насамперед, – це наслідок абсолютно авантюрного рішення «перестрибнути» в один момент із системи коридору валютного курсу в стан його нерегульованого плавання», - вважає політик.

На його думку, люди, висунуті Майданом у керівництво НБУ та економічного блоку Кабміну, уявлення не мали, що таке плаваючий валютний курс і якими мають бути дії регулятора.

«Кілька місяців нова влада сиділа і пасивно спостерігала за тим, що відбувається на валютному ринку, вірячи, що його учасники самостійно визначать якийсь справедливий курс. І ринок дійсно це зробив. Але при цьому дав оцінку і бездіяльності регулятора, і війні, що вирує на сході країни, і відсутності чіткого економічного курсу нового Кабінету Міністрів», - вважає Арбузов.

Політик нагадує, що можна фінансувати бюджетні витрати за рахунок емісії, але наївно очікувати при цьому оптимізму ринку.

«Тільки за перші п'ять місяців цього року НБУ профінансував понад 15% усіх витрат держави, Центробанком було видано кілька десятків мільярдів гривень рефінансування комерційним банкам. Це все - «порожні» емісійні гроші, що створюють величезні ризики для економіки вже у середньостроковій перспективі. І безглуздо зараз дорікати ринку за те, що він відреагував на те, що відбувається, позбуваючись ненадійного активу, на який перетворили гривню дії нової влади», - вважає Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

119