У Донецькій та Луганській областях представники збройних груп утримують в заручниках близько 400 людей, заявив помічник з прав людини Генерального секретаря Організації об'єднаних націй Іван Шимонович під час спілкування з журналістами в Харкові.

«Згідно з нашою інформацією, кількість людей, які утримуються збройними групами, досягає 400 осіб», - сказав Шимонович, передає «УНІАН».

Він додав, що в Україні також є близько тисячі осіб, проти яких висунуті звинувачення у порушенні територіальної цілісності країни.

За словами помічника генсека, ці люди належать «до сепаратистських та інших груп».

При цьому Шимонович зазначив, що не має інформації, скільки громадян України утримуються на території Російської Федерації.

«Оскільки мандат моніторингової місії стосується лише території України, тому у нас таких даних немає, і ми не можемо їх збирати», - сказав він.

Помічник генсека ООН наголосив, що визначення юридичного статусу осіб, яких утримують, залежить від статусу військового конфлікту.

«Звичайно, у разі міжнародного конфлікту, ми дотримуємося рекомендацій Червоного Хреста і Женевської конвенції. Це питання складне, але необхідно визначити суть конфлікту, залучення іноземних держав у ньому, щоб чітко визначити статус цих полонених», - додав Шимонович.

Як повідомляв ForUm, 24 серпня у Донецьку представники самопроголошеної ДНР провели вулицями міста «парад» військовополонених, які були захоплені в ході проведення антитерористичної операції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

87