В Україні олігархи при владі не хочуть вводити податки проти себе. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Обкласти податком додаткові доходи нардепів - ідея непогана. Але на ній не можна зупинятися і потрібно ввести податок на літаки, дорогі автомобілі тощо. Потрібно піднімати питання перереєстрації в Україні тих компаній, які знаходяться в офшорах. Це тільки початок логічного ланцюжка, який треба продовжувати. Бюджет від цього лише виграє», - сказав Старинець.

Також експерт зазначив, що внаслідок введення цього податку скарбниці будуть поповнювати тільки олігархи-нардепи, а інші багаті бізнесмени - ні.

«Це парадокс такий. Хоча, в першу чергу, потрібно брати гроші з тих, у кого вони є. Це стосується великих фінансово-промислових груп. Вони вдало використовують всі дірки у вітчизняному законодавстві, внутрішні офшори, щоб уникнути сплати податків. У цьому напрямку треба працювати», - вважає він.

На питання про те, чому в Україні досі не ввели обіцяний «податок на багатство», Старинець відповів: «Тому що це податки проти самих себе. Хто введе податок проти себе? При владі перебуває величезна кількість представників груп великого бізнесу. Вони не зацікавлені у великих податки проти себе. Вони для цього і приходять до влади, щоб лобіювати свої інтереси. Це загальносвітова практика. В Україні вона існує в особливо яскравій формі».

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом