Всі 2111 предметів колекції виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря» буде повернуто в Україну. Про це заявила заступник Міністра культури України з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко на брифінгу в Будинку Уряду, повідомили Forum'у у департаменті інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату КМУ.

За словами Фоменка, кінець тимчасового зберігання експозиції наступає 31 серпня, коли буде останній день демонстрації. Протягом вересня планується повернути виставку до України.

За її словами, в центрі колекції - 19 експонатів, «найцінніші експонати - скіфський шолом і меч, що становлять ядро експозиції».

«Вже 1 вересня співробітники Національного історичного музею будуть в Амстердамі з метою демонтажу, упаковки виставки і її відправлення в Україну. Юридично повністю оформлене повернення 19 головних експонатів», - повідомила Світлана Фоменко.

При цьому вона зазначила, що коли ми говоримо про скіфське золото, то говоримо саме про цих 19 експонатів. «Це цінні експонати: скіфський шолом і меч, які і становлять ядро експозиції», - підкреслила Фоменко.

Охоронцем всієї колекції визначено Національний історичний музей України.

Водночас Світлана Фоменко зазначила, що 20 серпня археологічний Музей Алларда Пірсона, де експонується виставка, оприлюднив заяву про неможливість повернення експонатів до України, поки це питання не буде вирішене в судовому порядку.

При цьому Фоменко зазначила, що Мінкультури України не погоджується з цією позицією і вживаються всі заходи для неможливості реалізації такої ідеї музею.

«Ми плануємо повернути всю виставку вже у вересні. Якщо ми не досягнемо принципової згоди під час перебування представників нашого музею, ми готові вирішувати подальшу долю експозиції судовим арбітражним шляхом», - повідомила заступник міністра.

Раніше ForUm повідомляв, що голландський музей прийняв рішення залишити скіфське золото у себе до рішення суду.

Музейна колекція, що отримала назву «Скіфське золото», була вивезена на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердам. Більшість експонатів належало Керченському історико-культурному заповіднику.

Раніше повідомлялося, що виставка золота скіфів, на яке претендує Росія, залишиться в Амстердамі до вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30