За добу вартість палива на українських АЗС піднялася ще на 13-70 копійок за літр.

Про це свідчать дані моніторингу НТЦ «Психея», пише газета «Вести».

Найбільше, за даними моніторингу, подорожчав літр бензину «А-95-Євро» у мережі Shell - на 70 копійок (до 17,81 грн/л). На 30-35 копійок збільшилися цінники в мережах «Укрнафта» і «Авіас Плюс» (до 16,19 грн/л), ОККО (до 17,89 грн/л), WOG (до 17,90 грн/л) і Sokar (до 17,65 грн/л). На 40-45 - у «Весті» (до 17,19 грн/л) і UPG(17,30 грн/л).

Крім цього, середні розцінки по країні, як підрахували аналітики, підросли на найбільш ходові марки палива на 27-31 копійок за літр.

Так, за даними консалтингової групи «А-95», ціна бензину А-95 зросла на 29 копійок (до 16,75 грн/л), А-95+» - на 27 копійок (до 17,27 грн/л), дизелю - на 31 копійку (до 16,21 грн/л). Подорожчання дають тільки одне пояснення - зростання курсу долара, який в серпні підвищувався з 12 грн/$ до 14,4 грн/$.

Причому, експерти відзначають, що новий виток подорожчання палива ще не відповідає повною мірою девальвації гривні.

«Сьогоднішня ціна на АЗС відповідає курсу 13,60 грн/$. Зазначимо: ми не зацікавлені в зростанні цін на пальне. Нам набагато зручніше працювати в умовах стабільних цін і стійкого попиту. Але, на жаль, зараз в ціноутворенні домінують чинники, на які ми не маємо впливу», - сказав директор з маркетингу «Концерну Галнафтогаз» (мережа АЗК «ОККО») Василь Дмитрієв.

За словами експертів, черговий виток цін і тривожні новини з зони АТО вже не викликають нічого схожого на ажіотажний попит, що виникав у лютому.

«Охочих купувати бензин по 17 грн/л небагато, ніякого ажіотажу на заправках немає, - прокоментував ситуацію директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн. - Споживач вже нічого не чекає: паливом не запасається, вигадати на курсі зневірився. Якщо комусь треба кудись поїхати - їдуть».

Втім, за словами аналітиків, заправники трохи прискорюють зростання цін на паливо. «Відверто кажучи, сьогодні ще розпродаються старі запаси. І така швидка реакція на зміну курсу долара необґрунтована. З іншого боку, компаніям потрібні кошти на закупівлю нових партій (є ймовірність, що валюту доведеться купувати за більш високим курсом), тому раціональний момент у піднятті цін є», - сказав співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

При цьому в мережах АЗС перестали робити подальші цінові прогнози через непередбачуваність курсу гривня/долар. «Прогноз на зміну цін на бензин запитуйте у НБУ. Якщо завтра виросте долар, зросте і вартість палива. Наскільки саме? Будемо рахувати по факту», - відповів заступник директора однієї з великих мереж АЗС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157