Національну валюту обвалили девальваційні очікування учасників ринку. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив економічний експерт Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.

«Багато чинників зараз впливають на курс. Але основне - це девальваційні настрої багатьох учасників ринку (у бізнесу, банків, населення) у зв'язку з невизначеністю розвитку подій в економіці країни. Зокрема, це пов'язано з результатами парламентських виборів, неясно, як буде розвиватися АТО на Донбасі», - сказав Газізуллін.

За його словами, зараз тиск на національну валюту чинять не економічні фактори.

«Якщо говорити про макроекономічні показники, то тут я погоджуся з головою НБУ - економічних передумов для девальвації немає. Хоча вони теж погіршуються. Макроекономічні показники пов'язані з тією ж АТО. Якщо її зона розшириться і посилиться, це сильніше, ніж очікувалося, вплине на промисловість, а отже і на експорт, на курс. Не можна відривати фактор АТО від економіки», - зазначив він.

На уточнювальне питання, чому в червні, коли результат АТО був незрозумілий, курс був 11,60 за долар, а в серпні, коли сили Національної гвардії звужують зону проведення операції, гривня почала стрімко девальвувати, Газізуллін відповів: «У червні сепаратисти контролювали більшу частину території, але заводи працювали. Проблеми не стосувалися найбільших підприємств Донбасу. Зараз же є встановлення на неповний графік їх роботи, перерви і т.д. Повної інформації немає. Є проблеми з логістикою, істотне падіння виробництва. Статистика за липень погана, а за серпень буде ще гірше по Донбасу, тому що бої наблизилися до місця розташування заводів».

Нагадаємо, що 29 серпня на міжбанківському валютному ринку України торги по долару США проходили з такими котируваннями - 14,0000/14,8000.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178