Політики не повинні проводити реструктуризацію валютних кредитів. Таку думку висловив Forum'у екс-голова «Ощадбанку» Анатолій Гулей, коментуючи законопроект про реструктуризацію валютних кредитів громадян за курсом 8 гривень за долар, запропонований Міністерством фінансів України.

«Популістські заяви політиків, що курс повинен бути 5, 8, 10 чи 12 гривень - заважають банкам домовитися з валютними позичальниками, не дають знайти компроміс. Я б залишив це питання на рівні реструктуризації між клієнтами і банком за тим курсом, до якого готовий і клієнт, і банк. А те, що чиновники розповідають банкірам, за яким курсом робити реструктуризацію, - це як радиту хірурга, як правильно видаляти апендицит», - пояснив експерт.

При цьому Гулей не вважає курс 8 гривень за долар оптимальним для реструктуризації.

«Я сумніваюся в тому, що курс 8 грн/дол. є оптимальним і для банків, і для клієнтів. Це питання компромісу і залежить від валютної позиції кожного банку, який проводить реструктуризацію», - зазначив екс-банкір.

Гулей підкреслив, що на даний момент банки самостійно проводять реструктуризацію валютних кредитів.

«На сьогоднішній день є декілька банків, які проводять реструктуризацію за курсом 5,5, деякі - за курсом 8 гривень за долар, і вони не чекають закону. Потрібна просто добра воля для реструктуризації. І треба змусити політиків прикрити рот, щоб вони припинили кидати популістські гасла перед виборами - і все буде нормально», - резюмував Гулей.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом