Згідно з традицією східної Церкви, свято Успіння Пресвятої Богородиці належить до дванадцяти найбільших свят церковного року. Відзначається він 15 серпня за старим стилем, 28 серпня - за новим (Католицька та більшість православних церков світу святкують Успіння 15 серпня). Передував святу Успенський піст, який розпочався 14 серпня і тривав два тижні.

Як свідчить апокриф, Марії за три дні до смерті явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності.

Згідно з церковним переказом, в цей день апостоли чудесним чином зібралися в Єрусалимі з місць, де вони проповідували, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Іконографічна традиція свята розповідає, що Богородиця віддала свою чисту душу в руки свого Сина і Господа Ісуса Христа, а в цей час з небес лунали звуки ангельських хорів.

Тіло Пречистої Богородиці апостоли перенесли в Гефсиманію, де була гробниця її батьків та чоловіка. По дорозі до гробу процесію апостолів супроводжувала чудесна світла хмара та сонм ангелів, передає «УНІАН».

Церковний переказ розповідає, що апостол Фома, який прибув із запізненням, засмутився, що не зміг бути біля Богородиці в останні хвилини її земного життя. Щоб він міг попрощатись з її тілом, апостоли відкотили надгробний камінь. Але, на подив усіх, всередині були виявлені тільки похоронні ризи Діви Марії. Її тіло, як і душа, було взяте Господом на Небо.

Вирізняється це свято з-поміж інших і в літургійному плані. Саме в цей день в храмах відправляється Єрусалимська утреня - богослужіння, яке здійснюється тільки двічі на рік: в Страсну п'ятницю і на Успіння.

В Україні свято Успіння Пресвятої Богородиці отримало особливе вшанування. Так, головні монастирі-лаври України - православні Києво-Печерська, Почаївська, Святогірська та Греко-католицька Унівська - присвячені цьому святу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом