Служба безпеки України відкрила два кримінальні провадження проти затриманих російських десантників. Про це на брифінгу повідомив начальник слідчого управління СБУ Василь Вовк.

За його словами, слідчим управлінням СБУ розпочато досудове розслідування за кримінальними провадженнями, внесеними до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.15, ч.1 ст.258-3 КК України (Участь у терористичній організації, сприяння діяльності терористичної організації) і ч.1 ст.263 КК України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Вовк нагадав, що незаконний перетинан Державного кордону України не є кримінальним злочином, це адміністративне правопорушення. У той же час за організацію незаконного перетину держкордону передбачена кримінальна відповідальність, тому сьогодні розглядається питання про відкриття кримінальної справи про незаконне переправлення осіб через державний кордон, яка може бути порушена щодо командирів цих десантників, повідомляє «УНІАН».

Вовк наголосив, що на сьогоднішній день справи відкрито за фактом, вивчається ступінь відповідальності затриманих десантників, зокрема - чи знали вони, що перетинають український кордон, чи свідомо їхали на допомогу терористичним організаціям в Україні, чи дійсно мали заряджену зброю чи, як вони стверджують, що вона незаряджена і що вони не знали, що їдуть на територію України.

Також він наголосив, що українська сторона ставиться до затриманих військовослужбовців у відповідності з усіма міжнародними нормами.

«Всі дії, які були вчинені щодо десантників підрозділу РФ, здійснювалися у відповідності з законом про боротьбу з тероризмом», - сказав Вовк.

Він нагадав, що, згідно з нещодавно внесеними змінами до законодавства, до особи, яка підозрюється у терористичній діяльності, але щодо якої немає достатніх доказів, може бути застосоване превентивне затримання строком на 30 діб. Саме на цих підставах вчора донецький прокурор прийняв рішення про превентивне затримання десяти десантників і визначив місцем їх перебування СІЗО СБУ в Києві.

Нагадаємо, 25 серпня СБУ повідомила, що поблизу населеного пункту Дзеркальний Амвросіївського району Донецької області були затримані десять військовослужбовців 331-го полку 98-й Свирської дивізії повітряно-десантних військ Збройних сил РФ (в/ч № 71211).

27 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що затримані в Україні російські десантники патрулювали кордон і могли опинитися на українській території випадково.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом