Законопроект про оподаткування додаткових прибутків депутатів популістський і дасть тільки моральні, а не матеріальні бонуси. Таку думку висловив Forum'у голова Інституту української політики Кость Бондаренко, коментуючи пропозицію глави Мінфіну Олександра Шлапака.

«Насправді це популістський законопроект. Такий податок мало що дає для наповнення держбюджету. Свого часу Сергій Тігіпко пропонував брати податок на багатство. І сьогодні йдеться про дещо видозмінений податок на багатство, що дає моральні, а не матеріальні бонуси», - пояснив він.

Крім того, за словами експерта, в українському законодавстві немає визначення, хто такий олігарх. «Чому, власне, судити, олігарх цей депутат чи ні? Наприклад, приходить Ігор Коломойський у Верховну Раду - він повинен повністю відмовитися від свого бізнесу. Відмовившись, він стає рядовим депутатом. І що тоді? У нас що, є посвідчення олігарха, звання «народний олігарх України», «заслужений олігарх України»? Тобто - все це дуже умовно. Насправді все це лише красиві слова, вони не потягнуть за собою ніякого навантаження», - зазначив Бондаренко.

Що ж стосується введення диференційованого оподаткування, то, на думку Бондаренка, цю ідею складно оформити законодавчо. «Також дуже складно домогтися проходження такої системи через парламент, враховуючи різноманітні інтереси, які лобіюються тими чи тими людьми в парламенті», - додав експерт.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом