Банківська система України не витримає реструктуризації валютних кредитів. Таку думку висловив Forum'у екс-заступник голови Національного банку України Олександр Савченко, коментуючи запропонований Міністерством фінансів законопроект про реструктуризацію валютних кредитів громадян за курсом 8 гривень за долар.

«Банківська система цього не витримає. За умови неконтрольованої девальвації вже зараз більшість банків працює з від'ємним капіталом. А така реструктуризація «доб'є» банки», - зазначив Савченко.

На думку експерта, є два виходи з ситуації, причому в обох випадках реструктуризація валютних кредитів можлива за умови підтримки банків Мінфіном або Нацбанком.

«Перший варіант - Міністерство фінансів компенсує всі збитки комерційним банкам, і тоді реструктуризація можлива. Збитки досить істотні. При цьому парламент має проголосувати за збільшення дефіциту бюджету і видаткової його частини, щоб не обманювати ні себе, ні людей», - пояснив Савченко.

«Другий варіант - Національний банк може рефінансувати ці валютні кредити за пільговим курсом, причому термін рефінансування буде значним - мінімум п'ять років, і ставка рефінансування повинна бути символічною, на рівні максимум 10%», - зазначив експерт.

Однак аналітик підкреслив, що зупинити девальвацію це не зможе. «В обох варіантах необхідно усвідомлювати - ці дії призведуть до подальшої девальвації та інфляції», - сказав Савченко.

На уточнювальне питання, чи дійсно валютним позичальникам можуть «списати» виплату коштів за кредитом від різниці курсів згідно з даним законопроектом, Савченко відповів: «Банки і так отримають збитки, це дурний закон».

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом