Приплив іноземного капіталу в Україну зменшується через зниження експорту.

Таку думку висловив у коментарі ForUm'у економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Насправді значна частина прямих іноземних інвестицій, про які йде мова (інвестори можуть вкладати кошти не тільки через прямі інвестиції, але і через борговий капітал тощо), - це інвестиції, які насправді є поверненням вітчизняного капіталу через одну з офшорних зон. Найбільш часто в таких випадках використовують Кіпр. В першу чергу, таке повернення коштів роблять експортери, адже у них є гроші», - сказав Жолудь.

Експерт пояснив, що експортери можуть залишати частину своєї виручки в офшорних зонах.

«Відповідно, зниження експорту, яке відбулося в поточному році, теж впливає на приплив прямих іноземних інвестицій. Менше заробили українські компанії, тому вони менше вклали реінвестицій під виглядом прямих. І, безумовно, ситуація в зоні АТО негативно впливає на ставлення інвесторів до України», - пояснює він.

При цьому Жолудь зазначив, що складно однозначно оцінити, зростають чи падають ціни на українські активи, адже останнім часом не було якихось великих продажів. «Але в цілому очікується, що ціни залишаються на досить низькому рівні», - говорить він.

Нагадаємо, що, за даними Держстату, в I півріччі 2013 р. іноземні інвестори вклали в Україну 2,615 млрд. дол. А в I півріччі 2014 р. - 1,298 млрд. дол., тобто спостерігається падіння прямих іноземних інвестицій в 2 рази.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103