Продавці нафтопродуктів можуть позбавитися права самостійно проводити лабораторні дослідження палива, внаслідок чого підвищаться ціни на бензин.

Про це пише газета «Капітал».

Так, відповідна ініціатива міститься в розробленому Міністерством енергетики та вугільної промисловості документі, який визначає порядок акредитації центрів оцінки якості нафтопродуктів.

«Лабораторії, які бажають отримати акредитацію, повинні мати трирічний досвід роботи у відповідній сфері... не повинні бути юридичною особою, а входити до складу підприємства, яке не може бути розробником, виробником, постачальником, споживачем бензинових і палива», - сказано в документі.

Як пояснили в Міненерговугілля, порядок розроблений для забезпечення виконання Техрегламенту про вимоги до бензинів, дизельного, суднового та котельного палива (документ набув чинності 11 липня). «Нову вимогу до лабораторій включено з метою створення ґрунту для незалежної оцінки. Неправильно, коли продавці палива проводять лабораторні дослідження самостійно», - сказав співробітник міністерства, який побажав зберегти анонімність. Він додав, що документ зараз перебуває на розгляді в Антимонопольному комітеті, Міністерстві фінансів, Міністерстві економіки і Міністерстві юстиції.

«Як тільки новий порядок набере чинності, існуючі акредитації лабораторій стануть недійсними», - пояснив співрозмовник, відмовившись від подальших коментарів. Міністр енергетики Юрій Продан пообіцяв прокоментувати це питання пізніше. До липня акредитацію лабораторій проводило Національне агентство з акредитації України (НААУ). Але Техрегламент передав ці функції Міненерговугілля.

Сьогодні в країні, за даними НААУ, працює 36 юридичних осіб, які можуть проводити лабораторні дослідження нафтопродуктів. 11 з них - державні, решта - приватні. Наприклад, у групі компаній «Континіум», яка управляє однією з найбільших мереж автозаправок WOG, працює 15 лабораторій. У її конкурента - компанії «Галнафтогаз», що управляє мережею автозаправок ОККО, налічується вісім стаціонарних, три дільничних та чотири мобільні лабораторії. У мережі АЗС «Паралель» - одна стаціонарна.

За словами керівника лабораторій компанії «Галнафтогаз» (мережа азс OKKO) Алли Сидорович, перевірки якості відбуваються на трьох етапах: у момент приходу палива на нафтобазу, при зберіганні і на заправках.

Ініціативу Міненерговугілля схвалив заступник директора Українського державного науково-дослідного інституту нафтопереробної промисловості «МАСМА» Богдан Кочірко. «Новий порядок акредитації підвищить рівень якості нафтопродуктів, оскільки оцінку якості продуктів нафтотрейдерів будуть проводити незалежні дослідницькі центри», - пояснив він.

Інші гравці не розділили оптимізму Кочірко. «Не допускати дослідні центри, акредитовані НААУ за міжнародними стандартами, які мають відповідне обладнання і персонал, неправомірно», - переконана Сидорович. Вона підкреслила, що в державних лабораторій якщо і є обладнання, то дуже старе. «У нас в країні представлені міжнародні дослідницькі компанії, такі як Sgs, «Інспекторат» та інші. З введенням нового порядку вони можуть залишитися без акредитації», - додає генеральний директор «Консалтингової компанії А-95» Сергій Куюн.

Експерти прогнозують, що при зміні порядку може підвищитися вартість бензину і дизеля, тому що продавці змушені будуть включати в ціну і вартість, і ціну аналізу якості палива. За словами Сидорович, зараз повний аналіз однієї проби нафтопродуктів коштує близько 2 тис. грн. Нагадаємо, з початку року середня вартість бензину збільшилася з 11 грн до 16,2 грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

390