Безготівкові валютні торги в середу відкрилися на 10-20 копійок вище вчорашнього рівня, повідомляють фінансисти.

«Котирування на міжбанку підвищилися до 14,00-14,50 грн/$. Наразі учасники ринку зайняли очікувальну позицію, чекають результатів сьогоднішньої зустрічі керівників банків у Нацбанку», - розповів головний дилер UniCredit Bank Сергій Булгаков, повідомляють «Вести».

Водночас банкіри відзначають, що ранкові котирування - це все лише курсові орієнтири, угоди за якими ще не укладаються. «Це те, що фінансисти показують своїм клієнтам - орієнтир. Ми, наприклад, зараз ставимо коридор 14,10-14,40 грн/$. Реальних купівель і продажу ще немає, всі чекають, що дасть нарада в НБУ. Якщо там не будуть озвучені конкретні рішення щодо стабілізації ситуації на валютному ринку, то котирування залишаться на нинішньому рівні. І можуть почати відкочуватися, якщо в Нацбанку озвучать конкретну програму дій. Реально валютні торги на міжбанку сьогодні запустяться з запізненням - ближче до 11 години», - зазначив головний економіст відділу операцій на міжбанківському ринку казначейства «Банку Національний кредит» Володимир Фенюк.

Так само, як вважають фінансисти, на безготівковий курс сьогодні буде впливати політичний фактор (мирні переговори між Україною та Росією), і новини від міжнародних кредиторів. «Рішення про виділення нашій країні другого кредитного траншу МВФ - ключовий фактор. Так само як і надання позик і фінансової допомоги іншими іноземними донорами. Я маю на увазі як фінансові інститути на зразок Європейського банку реконструкції і розвитку, так і уряди окремих країн, чиї лідери вже говорили про фінансування України - Великобританія, Японія», - підкреслив член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

На готівковому ринку долар сьогодні купують у населення за 13,5-13,7 грн./$, а продають йому в середньому по 13,99-14,45 грн./$. Придбати американську валюту в обмінниках, як і раніше непросто, реально продають її небагато банків. Тому підвищуються курси продажу на «чорному ринку» - до 14,6-14,7 грн./$.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом