Ключовим завданням зустрічі в Мінську у форматі Україна - ЄС - «Євразійська трійка» є встановлення миру на Донбасі. Про це заявив Президент України Петро Порошенко на зустрічі в Мінську з президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком, яка відбулася у форматі «віч-на-віч» перед консультаціями у форматі ЄС - Україна - «Євразійська трійка», повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

Порошенко підкреслив, що розраховує на підтримку всіх сусідніх держав, у тому числі Білорусі, в питаннях забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України.

За його словами, Україна зацікавлена в забезпеченні порядку на державному кордоні з Білоруссю і готова прискорити процес демаркації.

Під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань двосторонніх відносин у торговельно-економічній сфері. Зокрема, міжгалузеве співробітництво і розширення відносин в енергетичному секторі.

Торкаючись питання ратифікації Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом, яка має відбутися у вересні, Порошенко висловив надію, що прийняття цього документа сприятиме проведенню реальних реформ у країні та розвитку економічних відносин з усіма партнерами і сусідами.

Глава держави відзначив роль Білорусі в організації цього саміту, який є унікальним за своїм форматом. «Ключова позиція сьогодні - це мир на Донбасі, який припинить страждання людей», - зазначив Порошенко.

Він також зазначив, що врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях сьогодні важливіше за економічні та енергетичні питань. «Пріоритетом є мир», - сказав Порошенко.

Глава держави висловив сподівання, що переговори дадуть можливість не тільки обговорити, але й вибудувати модель вирішення ситуації.

Президент Білорусі зазначив, що все зробив для того, щоб донести точку зору Президента України до учасників сьогоднішніх подій, і зазначена зустріч є результатом цієї роботи.

У прес-службі відзначили, що зустріч президентів спочатку пройшла у форматі «віч-на-віч», а потім продовжилася у розширеному складі. З української сторони у зустрічі взяли участь міністр закордонних справ Павло Клімкін, заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом