Економити на безпеці АЕС не можна. Таку думку ForUm'у висловив заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат від ВО «Свобода» Олександр Мирний, коментуючи зменшення фінансування комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС.

«Напевно, уряд шукає гроші (в держбюджет. - Ред.), і скорочує все, що можливо», - заявив він.

Водночас Мирний акцентував, що економити на безпеці АЕС не можна. «Економити на АЕС, скорочувати фінансування безпеки атомних електростанцій - не зовсім правильно», - упевнений член профільного комітету ВР.

Також, за словами парламентарія, якщо скорочення фінансування не стосується безпеки, а спрямоване на кадрову оптимізацію, «якщо скорочується управлінський апарат, то, напевно, це правильно».

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №356 від 21.08.2014г., в цьому році на фінансування комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС буде виділено в 1,3 рази менше коштів, ніж планувалося. Тобто 2,341 млрд грн замість 3,051 млрд грн. Крім того, взагалі не передбачено виділення коштів на цю Програму у вигляді кредитів ЄБРР та Європейського співтовариства з атомної енергії (Euroatom), тоді як раніше йшлося про 1,021 млрд грн.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом