З початку року офіційний курс гривні щодо долара знизився на 62 %, але уряд і Нацбанк не здатні зупинити цей обвал. Про це пишуть «Известия в Украине» в статті «Новий економічний курс: провали без досягнень».

«Що ж роблять зараз уряд і Національний банк для того, щоб зупинити обвал гривні, повернути стабільність у банківську систему? - задається питанням автор статті. - Абсолютно нічого - просто пливуть за течією. І це разюче відрізняється від того, що робив той же Арбузов. При цьому потрібно розуміти, що у попередньої влади і влади нинішньої вихідні умови були абсолютно однакові - економічна та політична криза, брак валюти в країні, панічні очікування населення. Тим не менш у 2011-2013 роках Нацбанк успішно проводив політику дедоларизації економіки, оздоровлення банківської системи, боротьби з інфляцією, зменшення готівкового грошового обороту. А в 2014 році Нацбанк може лише розводити руками і кивати на МВФ».

«На кінець 2010 року, коли на посаду голови НБУ було призначено Сергія Арбузова, згідно з даними Нацбанку, у валюті зберігалося 48,2% всіх банківських вкладів, - пише видання. - Завдяки політиці дедоларизації вже до кінця 2010 року цей показник скоротився до 41,5%. На жаль, з приходом нинішньої влади все відкотилося на рівень чотирирічної давності всього за кілька місяців».

«Зайнявши посаду голови Нацбанку в кінці 2010 року, Сергій Арбузов визначив одне з головних завдань - відновлення довіри українців до національної валюти, - відзначають «Известия». - Завдання було непростим, оскільки після багаторічних експериментів політиків і чиновників над фінансовою системою, українці все більше і більше воліли користуватися саме валютою, а не гривнею. В результаті курс гривні поступово знижувався. Щоб повернути українцям віру в гривню, Нацбанк при Арбузові зосередився на вирішенні двох завдань: вирівнюванні інфляції і жорсткій прив'язці долара до гривні. Обидва завдання були виконані на відмінно. Вже у 2011 році ціни в країні зросли в середньому лише на 4,6%, що для країн, що розвиваються, є дуже хорошим показником. У 2012 році ціни навіть трохи скоротилися - на 0,2%. Нульова інфляція виявилася і в 2013 році, коли Арбузова на посаді голови Нацбанку змінив Ігор Соркін, який продовжив політику попередника».

Видання нагадує, що з кінця 2010 року був зафіксований і курс гривні щодо долара. Аж до лютого 2014 року долар коштував близько 8 гривень за долар.

«Щоб стабілізувати інфляцію і валютний курс, НБУ під час Арбузова і Соркіна застосовував досить винахідливі способи, - нагадує автор. - Наприклад, ще восени 2012 року введено обов'язковий продаж половини валютної виручки підприємствами-експортерами. Ці підприємства, левова частка яких знаходиться під контролем українських олігархів, були змушені «заводити» одержувану від своїх покупців валюту в країну, продавати її на валютному ринку і задовольняти попит на долари, не даючи курсу рости. НБУ також збільшив норми резервування за валютними вкладами, тобто змусив банки перераховувати на рахунки Нацбанку більше грошей від вкладів, розміщених у валюті, на що банки були змушені відповісти зниженням процентних ставок - і таким чином валютні вклади стали менш вигідними, ніж гривневі».

«Були зроблені й інші кроки, спрямовані на вилучення валюти з-під матраців - розпочався продаж казначейських валютних облігацій, системам грошових переказів було наказано видавати перекази тільки у гривні, було організовано продаж золотих і срібних інвестиційних монет. Восени 2012 року була підвищена максимальна сума гарантій за вкладами в банках зі 150 тис. до 200 тис. грн. Нарешті, Нацбанк за Арбузова і Соркіна дуже акуратно займався банківським наглядом, без паніки й істерик позбавляючи систему від «поганих» банків з миттєвою виплатою грошей вкладникам», - йдеться в статті.

Не дивно, зазначає видання, що громадяни, бачачи все це, самі почали нести гроші в банки, причому вибирали саме гривневі депозити. «В результаті за три роки обсяг розміщених у банках депозитів зріс на 60,7% - до 670 млрд. грн. Все змінилося в лютому, коли змінилося керівництво Нацбанку. Прийшли до влади люди, які не залишили і каменя на камені від досягнень своїх попередників. Намагаючись гасити пожежу гасом, НБУ вже до квітня примудрився роздати понад 100 мільярдів рефінансування, які, природно, відразу ж опинилися на валютному ринку. Чи варто дивуватися, що гривня впала у прірву, інфляція зростає з кожним місяцем все швидше і в липні досяла 12,6% - небаченої з часів кризи 2008-го року величини», - підсумовують «Известия».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

517