Минулий тиждень був позначений цілим рядом конфліктів держави з групою «Приват», повідомляє газета «Капітал».

Спочатку Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти керівництва «Укрнафти» (у якій групі належить 42% акцій) за продаж на аукціоні нафти за заниженими цінами. Потім пройшла низка заяв про сумнівну законність продажу «Укрнафтою» скрапленого газу на аукціонах Української міжбанківської валютної біржі. А до кінця тижня «Нафтогаз України» звинуватив менеджмент і приватних акціонерів «Укртатнафти» (контролює Кременчуцький НПЗ; більш 40% його підконтрольні структурам "Привата") в перевищенні повноважень.

У п'ятницю «Нафтогаз» дуже жорстко відреагував на пропозицію представників «Укртатнафти» виплатити $ 100 млн, які Україна програла в міжнародному арбітражі екс-акціонерам компанії. Обурення «Нафтогазу» пояснюється старою суперечкою держави з компанією «Татнафта», яка до 2008 р. була акціонером «Укртатнафти».

У 1994 р на базі Кременчуцького НПЗ указами президентів України і Татарстану була створена компанія «Укртатнафта», в якій близько 18,3% належало структурам «Татнафти», 28,8% - міністерству майна Татарстану і ще 8,6% - безпосередньо «Татнафті».

Проте потім в ході судових суперечок частка татарських акціонерів була розмита до мінімуму, а новими акціонерами «Укртанафти» стали структури, близькі до групи «Приват».

У 2008 р. «Татнафта» звернулася в міжнародний арбітраж з позовом до України на суму $ 520 млн, а потім збільшила розмір претензій до $ 2,4 млрд. У серпні цього року арбітражний суд прийняв рішення стягнути з України на користь татарських екс-акціонерів $ 100 млн.

«Укртатнафта» повідомила про готовність компенсувати державі ці гроші, що й викликало гнів "Нафтогазу", який сприйняв це як перевищенням повноважень з боку менеджменту компанії. «"Нафтогаз" є найбільшим акціонером "Укртатнафти"(власник 43% акцій) і представляє в компанії інтереси держави. Згідно зі статутом "Укртатнафти" таке рішення може бути затверджене тільки загальними зборами акціонерів за пропозицією наглядової ради», - заявив "Нафтогаз". При цьому головний акціонер зазначив, що зборів акціонерів «Укртатнафти» не проводилися з 2010 р. і держава в особі "Нафтогазу" не давала згоди компенсувати стягнення за рішенням судів.

Крім того, «Нафтогаз» вважає, що «Укртатнафта» не має фінансових можливостей оплатити ці $ 100 млн, і зажадав надати інформацію, звідки ці гроші візьмуться. Дійсно, тільки І півріччя 2014 «Укртатнафта» закінчила з прибутком 461 млн грн і 2013 - із прибутком 271 млн 900 тис. грн, тоді як до цього її фінансові показники були не настільки обнадійливі: у 2012 р. її чистий збиток перевищив 1,2 млрд грн, в 2011 р - 276 млн грн і в 2010 р - 871 млн грн. Отримати коментар «Укртатнафти» не вдалося.

Опитані юристи також сумніваються, що у керівництва «Укртатнафти» є повноваження приймати подібні рішення. «Прямих юридичних підстав і обов'язків для здійснення такої компенсації у “Укртатнафти” немає. Очевидно, що без рішення акціонерів платіж на $ 100 млн на користь держави буде перевищенням повноважень з боку менеджменту компанії», - вважає партнер правової групи «Домініон» Михайло Гончарук. З ним згоден і старший юрист CMS Cameron McKenna Сергій Гришко: «Враховуючи, про які величезні суми йдеться, найімовірніше,  повноважень у правління чи наглядової ради «Укртатнафти» може виявитися недостатньо».

Втім, і збори акціонерів "Укртатнафти", заплановані на 15 вересня, навряд чи ухвалять якесь конкретне рішення з цього питання, вважають експерти. Заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев вважає, що заяви «Нафтогазу» і «Укртатнафти» лише підтверджують, що серед акціонерів останньої існує нерозв'язне протиріччя. «Але я б не став очікувати від зборів акціонерів якихось рішень. Оскільки ця конфліктна ситуація між акціонерами «Укртатнафти» має місце з 2007 р., то немає ніяких підстав очікувати, що щось зміниться», - вважає він. Втім, деякі експерти вважають, що на зборах буде зроблена спроба вирішити конфлікт, причому, в односторонньому порядку - на користь госакціонерів.

Минулого тижня уряд послав групі «Приват» ще один сигнал про те, що має намір і далі контролювати його діяльність принаймні  на ринку палива. Ще в червні цього року державна компанія «Укртранснафта» викачала з нафтопроводів 606 тис. т технологічної нафти, яка зберігається у власних сховищах компанії, а також на Кременчуцькому, Дрогобицькому та Надвірнянському нафтопереробних заводах, підконтрольних "Привату". На тлі звинувачень, що переробка цієї нафти може принести державі великі збитки, на початку серпня Генпрокуратура заявила, що перевірить законність цієї операції.

У четвер «Укртатнафта» повідомила, що в той день у «Нафтогазі» пройшла нарада, на якій розглядався проект розпорядження Кабміну про подальшу долю цієї нафти - її продаж за ціною, яка буде визначена цим розпорядженням. Проте «Укртатнафту» не влаштував запропонований механізм формування ціни. «Аудитори компанії, вивчивши запропонований механізм ціноутворення, звернули увагу на значні податкові та репутаційні ризики. Тому «Укртатнафта» вважає за доцільне, якщо не розглядається питання переробки нафти з метою формування держрезерву нафтопродуктів, здійснити продаж технологічної нафти «Укртранснафти» на відкритому комерційному аукціоні за ринковою ціною», - йдеться в листі «Укртатнафти» на адресу« Нафтогазу» і «Укртранснафти».

Тим не менш у п'ятницю прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв, що держава буде жорстко контролювати використання цієї нафти, оскільки вона може послужити стратегічним ресурсом на зимовий період. «Холодною зимою, можливо, доведеться переробляти цю нафту, щоб опалювати країну. Щось пропаде - будуть розповідати про це в інших місцях органам прокуратури», - попередив прем'єр-міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

101