Закон про захист військовослужбовців не потребує доопрацювання, його виконання повинен забезпечити Національний банк України.

Таку думку Forum'у висловила заступник голови Комітету Верховної Ради з економічної політики, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Ксенія Ляпіна, коментуючи інформацію в ЗМІ про те, що деякі банки продовжують у жорсткій формі вимагати від учасників АТО сплатити відсотки і штрафи за простроченими кредитами, а ряд фінустанов обмежив або закрив доступ військових до кредитів.

«Законодавчу рамку парламент створив достатню. Але нас постійно запускають по широкому колу, мовляв, давайте ще кому поміняємо. Так нічого від внесення змін не зміниться! У нас є регулятор - Національний банк України. Він повинен цим займатися», - заявила вона.

Ляпіна зазначила, що навіть без внесення змін у Закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» можна забезпечити виконання закону та уникнути його свавільних трактувань.

«У Нацбанку надзвичайно широкі повноваження. І якщо є бажання у Національного банку збалансувати цей процес, стандартизувати його для всіх банків в Україні, то він може це зробити. НБУ повинен зібрати всі хоча б провідні банки, обговорити, створити регуляцію, уточнюючу, як втілювати положення закону, - і все буде працювати», - наголосила парламентарій.

Нагадаємо, як повідомили Forum'у в прес-службі Приватбанку, Закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» хоч і не прямою нормою, але закрив можливість військовослужбовцям отримувати нові кредити до закінчення АТО.

У свою чергу, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пояснив, що банки не застраховані від проблем з кредитами для військовослужбовців у разі їх загибелі або надання їм додаткових пільг.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом