Київ накрила хвиля телефонного тероризму. Без повідомлень про замінування об'єктів масового скупчення людей тепер не минає і дня, і це, природно, впливає на спокійне життя столиці. Одні через «замінування» вокзалів спізнюються на потяги, інших зупинка роботи метро змушує платити втридорога, щоб вчасно дістатися на роботу на таксі. Не позаздриш тим, хто з обов'язку служби виявився втягнутим у «телефонні ігри» - тим, кому по кілька разів на день доводиться шукати неіснуючі бомби. Але, схоже, розраховувати на те, що колапс припиниться, найближчим часом не варто - замість того, щоб шукати реальні шляхи виходу з непростої ситуації, киянам радять «просто потерпіти». Як з'ясував ForUm, в Україні, по суті, немає дієвих методів вирішення цієї проблеми.


«Чесно кажучи, ми вже збилися з ліку, скільки разів нас «мінували» за останній тиждень, - зізнався ForUm'y виконувач обов'язків начальника вокзалу «Київ-Пасажарський» Олександр Ясинецький. - За помилковими викликами турбують дуже часто, і в першу чергу від цього страждають звичайні люди. Адже якщо надходить повідомлення про замінування, ми змушені повністю евакуювати вокзал - як Центральний, так і Південний. Це дуже незручно, особливо зараз, коли на вулиці спека і люди змушені кілька годин стояти на сонці в очікуванні інформації про той чи той поїзд. Не кажучи вже про те, що всі ці хибні виклики приносять вокзалу збитки. Добре хоч вся ця ситуація не позначається на русі поїздів - ми намагаємося не виходити за рамки розкладу».

Останній тиждень і зовсім став рекордним за кількістю повідомлень про замінування. У столичному главку міліції розповіли, що якщо за весь минулий рік підозрілих дзвінків було всього сімдесят, то вже до серпня це кількість перевалила за другу сотню. Особливо зловмисники активізувалися цього літа.

«Попри те що більшість дзвінків фальшиві, до кожного з них ставляться як до реального, - каже речник столичної міліції Ольга Білик. - Для того щоб перевірити наявність вибухонебезпечних предметів, на місце виїжджають приблизно сім спецмашин, а також близько тридцяти представників різних служб. Зрозуміло, що все це тягне за собою істотні витрати - кожен виклик обходиться державі у суму близько 30 тисяч гривень».

За словами правоохоронців, левова частка дзвінків, здійснених за останні два тижні, виходить безпосередньо з території, де українською владою проводяться антитерористичні заходи.

«На сьогодні ми розглядаємо кілька версій того, що відбувається. Не виключено, що всі ці дзвінки є спробою дестабілізувати ситуацію в країні», - розповіли ForUm'y в міліції.

Цікаво, що такої ж думки дотримується військовий експерт, директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський. На його думку, киянам навряд чи варто розраховувати на те, що «мінувати» стануть менше. Якщо перед зловмисниками стоїть конкретне завдання, вони будуть діяти доти, доки не досягнуть своєї мети.

«Ситуація із «замінуваннями», що почастішали в столиці, на мій погляд, пов'язана з бажанням в і без того непростій ситуації посіяти паніку серед населення. Ті, хто скоює всі ці дзвінки, намагаються знизити загальний рівень стабільності. Причому це стосується не тільки Києва, але й інших регіонів країни. Ставлячи перед собою таку задачу, можна дзвонити скільки завгодно і звідки завгодно - зовсім не обов'язково при цьому повідомляти про замінування із зони АТО», - запевнив ForUm експерт.

Але у міліції поки що розводять руками - судячи з усього, наявних в арсеналі силовиків методів виходу із ситуації не так вже й багато. Про що говорити, якщо нікого з тих, хто вже другий тиждень поспіль тероризує вокзали, метро та торгово-розважальні центри, досі так і не спіймали. Більше того, з усіх помилкових тривог, зафіксованих з початку цього року, осіб, які телефонували, встановлено лише у восьми випадках, а лише троє з них чекають на рішення суду. Боротися проти телефонних хуліганів силове відомство може тільки з допомогою слова і у більшості випадків діє за принципом «попереджений - значить, озброєний».

«Серед конкретних заходів ми проводимо тільки роз'яснювальну профілактичну роботу, постійно інструктуємо охорону, а також адміністрацію різних закладів», - розповіли в міліції.

Не в захваті від того, що відбувається, і в МНС, працівники якого також змушені кожен день стикатися з евакуацією людей і ретельною перевіркою об'єктів на предмет бомб.

«Попри те, що на моїй пам'яті за останні десять років не було жодного випадку реального замінування, ми все одно будемо виїжджати на кожен з таких викликів. Навіть якщо хтось вирішив пожартувати», - розповіла ForUm'y речник столичної Держслужби з надзвичайних ситуацій Світлана Водолага.

***

Не зупиняє телефонних зловмисників і закон, який передбачає за подібні розваги досить суворе покарання. Приміром, у сусідній Росії, де з терактами знайомі не з чуток, за неправдиве мінування можна заробити максимум три роки. А в Україні схоплений на гарячому ризикує на всі вісім років попрощатися зі своїм небезпечним хобі.

Порятунком у разі упіймання може стати хіба що визнання підозрюваного психічно неосудним. Але це нині велика рідкість - за даними міліції, з початку року лише двоє отримали право скористатися цією опцією.

«Люди, які телефонують у міліцію і повідомляють про те, що в тому чи іншому місці закладено вибухонебезпечну речовину, прекрасно усвідомлюють, що вони роблять, - заявив ForUm'y керівник Центру психіатрії, психотерапії та практичної психології Євген Воронков. - Така людина прекрасно розуміє, що подібні дії карані і тягнуть за собою наслідки, але все одно дзвонить».

Разом з тим, за словами фахівця, назвати таких людей душевнохворими, з медичної точки зору, ніяк не можна.

«Це люди з тими чи іншими особливостями психіки, дії яких пояснюються незрілістю емоційно-вольової сфери. Припустимо, людина розсерджена на щось, в цьому випадку дзвінком про «замінування» вона безадресно «виливає» з себе свою агресію. Є також категорія патологічних брехунів. Наприклад, можна обточувати гайки на заводі або навчати дітей у школі, але при цьому висловлювати свій протест за допомогою дзвінків про мінування».

До речі, фахівець не виключає того, що найближчим часом такі дзвінки можуть почастішати. За його словами, зазвичай до осені такі явища загострюються.

****

Що ж робити простій людині, який, так чи інакше, стає заручником цієї непростої ситуації? Судячи з усього, доведеться запастися терпінням і поставитися до цього «з розумінням». До речі, саме до цього закликає столичних мешканців начальник ГУ МВС України в Києві Олександр Терещук, який висловив на цьому тижні надію, що у всіх цих нештатних ситуаціях кияни будуть особливо пильними.

Про те, що звичайні мирні громадяни беззахисні перед обличчям цієї проблеми, говорять і правозахисники. За словами юриста Тетяни Монтян, мимоволі постраждалий від лжемінування у разі звільнення з роботи або запізнення на поїзд навряд чи зможе розраховувати на компенсацію.

«Якщо людина звернеться з цією проблемою в суд, то, оголосивши проблему форс-мажором, її пошлють куди подалі. Як юрист можу сказати, що той, хто наважиться на позов, втратить в результаті багато грошей, часу та сил. У такій ситуації громадянин абсолютно незахищений. В кращому випадку людина може розраховувати на довідку про те, що, коли вона перебувала у тому чи іншому місці, там проводилася перевірка на предмет мінування. Я і сама якось опинилася в такій ситуації і через неправдиве повідомлення про вибухівку на вокзалі не потрапила на судове засідання», - розповіла Монтян ForUm'y.

Фахівець також впевнена в тому, що, попри серйозну законодавчу базу, покарати винних практично неможливо.

«Хоч за вчинення злочину і передбачені досить значні терміни, спіймати когось на гарячому практично неможливо. При нинішній доступності і розвитку техніки можна без проблем купити сім-карту за десять гривень і, зателефонувавши в міліцію, викинути її у смітник. Та й збільшувати строки покарання не має сенсу. Вже краще подумати про те, як удосконалити процедуру затримання зловмисника».

Скільки ще тижнів киянам і гостям столиці доведеться терпіти незручності і в страху сподіватися на те, що чергове повідомлення про замінування виявиться фальшивим, залишається загадкою. Але поки що зрозуміло одне - попри регулярні оптимістичні рапорти про успішне завершення тієї чи іншої серйозної операції на сході, перед обличчям конкретної проблеми, яка з кожним днем набирає обертів, представники силових відомств виявилися безсилими.

Валентин Цимох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

690