Банки потрібно серйозно карати, щоб неповадно було ігнорувати вимоги закону. Таку думку Forum'у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від фракції «Свобода» Андрій Міщенко, коментуючи інформацію в ЗМІ про те, що деякі банки продовжують в жорсткій формі вимагати від учасників АТО сплатити відсотки та штрафи за кредитами, а ряд фінустанов обмежив або закрив доступ до кредитів військових.

«Закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» чітко говорить, що повинно бути з кредитами та відсотками. Якщо банки не виконують вимоги закону - їх потрібно карати. Адже в той час, як люди відстоюють свою державу, хтось хоче на цьому заробити гроші. Крім кримінальної відповідальності, найкраще покарання - це штрафні санкції. Якщо одних серйозно покарають - іншим не кортітиме», - заявив він.

За словами парламентарія, стежити за виконанням закону зобов'язані Національний банк України і Генеральна прокуратура. Крім того, депутат підкреслив, що кожен конкретний випадок буде на контролі. «Щодо кожного конкретного випадку я зроблю відповідні запити», - пообіцяв він.

Також Міщенко зазначив, що проблеми кредитування сьогодні торкнулися не тільки військовослужбовців. «Наскільки мені відомо, банки сьогодні взагалі нікого не кредитують у зв'язку з фінансовою ситуацією в країні. Виняток - хіба що старі клієнти», - зазначив він.

Нагадаємо, як повідомили Forum'у в прес-службі Приватбанку, Закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» хоч і не прямою нормою, але закрив можливість військовослужбовцям отримувати нові кредити до закінчення АТО.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом