У Кабінеті Міністрів України прогнозують внесення у Верховну Раду і потім ратифікацію Угоди про асоціацію України з Євросоюзом у вересні 2014 року. Про це на прес-конференції заявив урядовий уповноважений у питаннях євроінтеграції, торговий представник України Валерій П'ятницький.

«Ратифікація угоди відбудеться вже у вересні», - зазначив П'ятницький.

Нагадаємо, 27 червня 2014 р. Україна підписала економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Таким чином, з урахуванням підписаної в березні політичної частини УА з ЄС тепер є повністю підписаним документом. Після цього очікується його ратифікація в парламентах України та країн ЄС, повідомляє «РБК-Україна».

Проте пізніше міністр економічного розвитку Російської Федерації Олексій Улюкаєв звернувся до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з проханням відкласти набуття чинності УА між Україною та ЄС до вивчення ризикових зон.

Для вивчення таких ризиків була узгоджена серія тристоронніх зустрічей у форматі Україна-ЄС-Росія. Перша така зустріч відбулася 3 липня 2014 р. в Брюсселі на експертному рівні. Потім відбувся ще ряд раундів. Наступний раунд консультацій очікується 12 вересня.

Представники Євросоюзу вважають, що в України ще є час, щоб до 1 листопада 2014 р. УА з ЄС набула чинності. Так, керівник програм співпраці представництва ЄС в Україні Ендрю Расбаш зазначив, що документи про ратифікацію Україною УА з ЄС повинні надійти до Ради Євросоюзу до кінця серпня, для того щоб «за два місяці вони були оброблені».

Разом з тим фракція «Батьківщина» у Верховній Раді України форсує ратифікацію УА з ЄС. Так, нардеп від «Батьківщини», голова парламентського Комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря заявив, що на засіданні комітету було прийнято рішення звернутися до Президента Порошенка з проханням невідкладно внести до парламенту на ратифікацію Угоду про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом