З початку року ринок зовнішньої реклами скоротився на 30 %.

Про це розповів директор дослідницької компанії Doors Consulting Сергій Смоляр, пише газета «Капітал».

За словами комерційного директора оператора «РТМ-Україна» Алли Павлової, зайнятість мереж операторів зовнішньої реклами за шість місяців склала близько 60 %, що на 8 % менше, ніж у 2013 році.

Свої бюджети скоротили автодилери, FMCG-сегмент, погіршилися показники розміщення реклами напоїв.

«Попит з боку рекламодавців в категорії автотранспорту скоротився на 37 % порівняно з першим півріччям 2013 р.», - уточнює Павлова. І додає, що в цьому напрямку популярністю користувалися нестандартні проекти і зазначалося бронювання площин великих форматів. В результаті частка автотранспорту в структурі ринку (в грошах) скоротилася на три п. п. - до 7,4 %.

Збільшився попит з боку рекламодавців у сегментах фінансів, соціальної реклами, нерухомості. «Основною категорією в зовнішній рекламі, як і раніше, є retail», - розповідає директор з продажу BigBoard Ukraine Олена Безхлібна.

Найбільший обвал - на 15 % - на ринку був у лютому-квітні. Позначилися загострення політичної і економічної ситуації, збройні сутички. «Безумовно, зниження відбулося і в окремих регіонах», - зазначила Безхлібна. Всі сезонні кампанії по Криму, який займає 5-7 % ринку зовнішньої реклами, були заморожені. Деякі оператори, за словами керівника одного з найбільших сейлз-хаусів «Прайм груп» Наталії Резник Де Пірро, перевели частину активів на російські офіси.

На Луганську і Донецьку області припадало 9-10 % у загальному обсязі ринку рекламних засобів зовнішньої реклами в Україні. Але в цих регіонах, за словами Безхлібної, зайнятість площин у першому півріччі становила 30 %, а вже в серпні всі кампанії в регіоні були зняті майже в повному обсязі. Для активізації попиту багато гравців пішли на надання додаткових сезонних знижок на рекламу в межах 15-20 %. «Зараз спрацьовують економічні закони - падає пропозиція і, відповідно, ціни», - коментує керівник Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко.

Оператори ринку зовнішньої реклами намагаються дивитися в майбутнє з оптимізмом. «Зараз ми можемо відзначити підвищення активності рекламодавців, збільшення кількості запитів на осінь. Розраховуємо, що друге півріччя традиційно виявиться більш вдалим для реклами», - ділиться Павлова.

Великі надії покладаються на майбутні парламентські вибори. «Ми вже бачимо, що політики активно планують бюджети і набирають адресні програми», - додала Резник Де Пірро. Саме вибори активізували ринок у травні, після падіння. «В цьому місяці показники зайнятості в найбільших операторів досягали близько 80 % від всього інвентарю і навіть більше 90 % з найпопулярнішого в Україні формату 6х3 м», - уточнює Павлова.

Дві передвиборчі кампанії підтримають ринок зовнішньої реклами в цьому році, але не дадуть поштовх для зростання, резюмують експерти. «Парламентські рекламні кампанії будуть тривати всього місяць», - пояснює Біденко. Всеукраїнська рекламна коаліція прогнозує падіння ринку в 2014 р. на 20 % - до 1 млрд грн порівняно з минулим роком.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191
Теги