Попри розпал відпускного сезону, українці змушені відмовитися від пляжного відпочинку за кордоном. У серпні продажі турів впали на 30-40 % порівняно з аналогічним періодом 2013 р., розповів директор мережі туристичних агенцій «Поїхали з нами» Олег Кулик.

За його словами, в серпні реалізація порівняно з липнем традиційно знижується тільки на 5-10 %. Але в цьому році продажі впали на третину, пише «Капітал».

«Ринок практично зупинився. Я такого серпня давно не пам'ятаю», - відзначає комерційний директор туроператора «Наталі Турс» Іванна Чучман.

Про ще більшій обвалі каже співвласник «Турагентства Броннікової» Родіон Бронніков. За його словами, за останні три тижні реалізація впала в два рази. «Зараз йдуть одиничні продажі турів до Болгарії, Єгипту, Туреччини, а за раннім бронюванням [на зимовий сезон] - їх немає зовсім», - підтверджує тенденцію директор київського турагентства «Гарячі тури» Олександр Ковальчук.

Падіння продажів пов'язане виключно із зростанням курсу валют, зазначає Родіон Бронніков. Чергове різке падіння гривні спостерігається з початку серпня. За даними Національного банку, з 1 по 20 серпня курс національної валюти на міжбанківському валютному ринку знизився на 10,5 % - до 13,22 гривні за долар США. На відміну від попередніх місяців, антитерористична операція суттєво не впливає на поточне скорочення продажів турів. «Заворушення на сході спостерігаються вже кілька місяців», - зазначає Бронніков.

Щоб залучити клієнтів, туроператори змушені пропонувати «гарячі тури». Приміром, на сьогодні одна з великих українських компаній продавала тур на відпочинок в Єгипет на дев'ять ночей за $450 на двох, що нижче собівартості. За словами заступника комерційного директора з продукту туристичного оператора News Travel Вадима Черткова, тільки вартість перельоту до Єгипту становить $320 для одного туриста. «Страждають всі напрямки», - констатує він.

Туроператори масово знімають чартерні рейси, пояснює Вадим Чортків. Наприклад, літні програми, які повинні були завершитися в кінці вересня, туроператори почали закривати на місяць раніше. Наприклад, позавчора закрили рейси на Варну і Бургас (Болгарія), Анталію і Бодрум (Туреччина), говорить Вадим Чертков. «Щодня чотири-п'ять рейсів [закриваються або об'єднуються]», - розповідає експерт.

Попри загальну негативну картину, є напрямки, продажі яких зросли порівняно з 2013 р., відзначає директор з продажів туроператора Travel Professional Group Олена Бойко. «Це в першу чергу Кіпр, який за фактом хоч і залишається візовим, але на практиці електронна віза оформляється швидко і просто», - пояснює вона. Збільшити туристичний потік вдасться туроператорам, які продають тури в Чорногорію і Болгарію, що пов'язано з недорогим відпочинком в цих країнах (в Чорногорію пропонується багато «гарячих турів»), простотою отримання дозволів на в'їзд та ін. Єгипет, на думку Кулика, може врятувати традиційне осіннє зростання попиту на цей напрямок.

Туристи полетять на відпочинок після стабілізації курсу, сподівається заступник директора мережі турагентств «Гарячі тури» Владислав Безверхний. Але це не врятує ситуацію. У літньому сезоні поточного року організований турпотік знизиться приблизно на 25 %, прогнозує Вадим Чортків. Від більшого падіння рятує відмова українців від відпочинку в Криму і на Азовському морі. В іншому випадку падіння турпотоку склало б до 50 % від торішнього.

У 2014 р. організований туристичний потік зменшиться порівняно з 2013 р. приблизно на 30 % - до 1 млн осіб, - прогнозує Олег Кулик. «А може, навіть і менше», - зазначає він. Причому продажі впадуть по всіх популярних у мандрівників курортах: Туреччині, Греції, Іспанії, Еміратах, а також далекомагістральних напрямках (Таїланд, Шрі-Ланка, В'єтнам, Домінікана).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом