Газова війна між Україною та Росією набирає обертів. Крім суперечки в Стокгольмському суді, Київ вирішив нанести ще один енергетичний удар по Москві - заборонити транзит російського газу через територію України. Про це натякнув прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи пакет санкцій проти Росії, йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Після заяви Яценюка компанія «Нафтогаз» почала буквально в ультимативному тоні пропонувати через ЗМІ європейцям купувати газ на східному кордоні України. Інакше «Нафтогаз» не може гарантувати безперебійне постачання паливом.

«Закупівля російського газу на кордоні України з Росією надасть європейським газовим компаніям можливість розпоряджатися своїм газом вже на території України, в тому числі використовуючи значні потужності підземних сховищ на заході нашої держави. Україна у свою чергу отримає прямий зв'язок з європейськими операторами газових мереж», - вважають в компанії.

Така схема, на думку «Нафтогазу», вигідна обом сторонам. Європейці не ризикують залишитися взимку без тепла, а Україна позбудеться газпромівського ярма і встановить ринкові тарифи на транзит.

Експерт Дмитро Марунич критично оцінив українську ініціативу. Для ЄС, на його думку, ця схема незрозуміла, тому що немає відповідного законодавства.

«Це величезна кількість питань: і вимірювання такого газу, і транзитної ставки, і взагалі відповідальності за те, що відбувається з цим газом на території України. Зараз вони купують газ на території Євросоюзу і ніяких проблем з тим, як російський «Газпром» туди цей газ постачає, не виникає», - каже експерт.

На даний момент на заяви керівництва «Нафтогазу» не відреагували ні європейські компанії, ні «Газпром». При цьому, вважає член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, якщо Україна заборонить транзит палива через свою територію, то порушить не тільки чинні українсько-російські контракти, але і міжнародні енергетичні документи, до яких приєдналася наша країна.

«Там чітко передбачено, що компанії повинні виконувати чинні закони та договори. Але жодним чином не йдеться про певні санкції, що держава, навіть якщо запроваджуються санкції, може обмежувати транзит ресурсу, від якого, що важливо, залежить доля європейських країн», - підкреслює він.

Замість цього, радять експерти, щоб не порушувати укладені угоди, можна спробувати ще раз домовитися з Росією. Вони нагадують, що свого часу уряд Азарова-Арбузова домігся ціни на паливо в 268,5 доларів за тисячу кубів порівняно з 500 доларами, згідно з контрактом. Що стосується погроз України щодо припинення транзиту, то фахівці вважають це своєрідною перевіркою ґрунту: чи підуть європейські партнери на зміни умов співпраці з Києвом у питаннях транзиту. Про що стане відомо на чергових газових переговорах між Україною, ЄС і Росією, які можуть відбутися наступного місяця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56