Новий парламент кардинально не зміниться: у Верховній Раді могли б з'явитися нові обличчя за однієї умови - якщо нинішні депутати змінять закон про вибори і введуть відкриті виборчі списки. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Як зазначає політолог Олександр Солонтай, згідно з нинішнім виборчим законом, «ми бачимо лише першу п'ятірку від партії, а на 6,7 і далі місця виборець не впливає». Тому очікувати нової якості майбутнього парламенту не варто: місця будуть знову продаватися братам, сватам, кумам та бізнес-партнерам.

На думку експертів, парламентську владу знову поділять між собою олігархи. Зокрема, фахівці звертають увагу на триваючу війну олігархів в ефірі національних телеканалів і самому парламенті. Йдеться насамперед про протистояння між губернатором Дніпропетровської області, олігархом Ігорем Коломойським і екс-главою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним. Автори сюжету нагадують про оприлюдненої в інтернеті аудозаписи розмови нібито Коломойського з гендиректором «1+1» Олександром Ткаченком. У ньому вони обговорюють необхідність інформаційної атаки проти Олега Ляшка. «Це спецпроект Льовочкіна», - говорить голос, схожий на голос Коломойського. «Добре. Не питання», - відповідає чоловік голосом, схожим на голос Ткаченка.

Недавня бійка у Верховній Раді між народними депутатами Олександром Шевченком - представником Коломойського в парламенті та Олегом Ляшком, людиною Льовочкіна, також на руку олігархам, впевнені політологи.

Такі конфлікти, вважають експерти, допомагають олігархам мобілізувати прихильників своїх політичних проектів. Одночасно пропагандистська війна неодмінно вплине на майбутній український бізнес.

За словами політолога Андрія Золотарьова, в руках одних і тих самих людей виявилася політична, економічна і медійна влада: «Маючи ось таке поєднання, можна вертіти суспільством як циган сонцем».

Автори сюжету також підкреслюють, що олігархи стали створювати свої «кишенькові» армії. Якщо раніше вони обмежувалися впливом на політику чи економіку, то зараз не цураються брати в руки зброю. Так, Коломойському закидають фінансування батальйону «Дніпро» і навіть «Правого сектора». У свою чергу Ляшко називає побратимами бійців «Азова». Чи зможуть ці армії мільярдерів мирно розійтися після АТО - питання риторичне.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом