У жовтні на найбільшому в Україні підприємстві з виробництва автомобілів - Запорізькому автомобільному заводі - наближається хвиля масових скорочень.

Виробництво ПАТ «ЗАЗ», яке орієнтоване здебільшого на споживачів автомобілів класу З: Adam Opel, Daimler AG, GM DAT, ВАЗ, ТАТА, Сhery, КІА, практично зупинилося. Автомобілі зазначених марок експортувалися в Росію, Сирію, Єгипет, Білорусь, Азербайджан, Вірменію, Казахстан і Болгарію, повідомляють «Вести».

«З кінця минулого року ми почали працювати три дні на тиждень. Раніше я заробляв майже 4 тис. грн в місяць, а останню зарплату мені дали 1190 грн. Нам сказали, що машини не продаються через політичну ситуації в країні, і почалися скорочення. Перше скорочення було з 1 по 8 червня, друге - з 10 по 15 липня. Третє скорочення буде в жовтні і четверте - в грудні. Підприємство майже зупинилося: збірка не працює, канал не працює, тільки робимо запчастини», - повідомив слюсар-ремонтник підприємства Сергій, який потрапив під третю хвилю скорочення.

«У групі механіків працювало 26 осіб, а після скорочення залишиться троє. За законом нас скорочують через два місяці і автоматично ставлять на облік в центр. Навіть і не знаю, де мені тепер шукати роботу, я віддав заводу майже 30 років свого життя», - нарікає Сергій.

Як повідомили в прес-службі асоціації автовиробників України, ЗАЗ випустив у червні 716 автомобілів, а в липні - тільки 8. В асоціації відзначають, що ситуація в цілому на авторинку України невтішна. Так, порівняно з попереднім місяцем загальне виробництво автотранспорту в країні скоротилось у 2,2 раза, а відносно липня минулого року - більш ніж у 9 разів.

У свою чергу в прес-службі Запорізького автомобільного заводу нам підтвердили інформацію про те, що підприємство працює за скороченим графіком.

«Вже деякий час ми працюємо за триденним робочим графіком. Інформацію про скорочення ми не підтверджуємо, з цього питання краще звернутися до нашого головного офісу в Києві. Продукцію ПАТ «ЗАЗ» реалізує дилерська мережа корпорації «УкрАвто», - додали в прес-службі. В «УкрАвто» ситуацію на авторинку коментувати відмовилися.

Три дні в тиждень працюють і на дніпропетровському Південному машинобудівному заводі. Питання про скорочення поки не стоїть.

«Санкції вдарили по роботі заводу. Щоб не скорочувати робітників, довелося перейти на триденний графік. Середня зарплата на підприємстві - близько 3 тис. грн, але тепер люди отримують менше. Сподіваємося, що замовлення з'являться і робота буде. Наш губернатор пообіцяв нам допомогу у розвитку тролейбусного і транспортного виробництва», - каже заступник голови профспілки Південмашу Ігор Потапенко.

Між тим експерти кажуть, що політична ситуація в Україні і світові санкції, які не так давно ввели стосовно Російської Федерації, вже сьогодні вдарили по ряду підприємств Придніпров'я.

«На підприємствах, основними замовниками яких були представники з Росії, зараз працюють неповний робочий тиждень. У Дніпропетровську - це Південний машинобудівний завод і низка інших підприємств оборонного комплексу. Інформація про останні не є офіційною і не афішується. Інші підприємства працюють за звичайним графіком», - повідомили в дніпропетровському обласному об'єднанні профспілок, додавши, що вже незабаром і інші підприємства області відчують на собі відлуння газового конфлікту між Україною і Росією.

«Швидше за все, коли почнуться обмеження щодо газу, а в уряду є програма зі скорочення споживання газу, то багато підприємств почнуть працювати в режимі скороченого робочого тижня. У цей список потраплять ряд машинобудівних підприємств», - повідомили в обласному об'єднанні профспілок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30