Спроби вкрасти державні активи - це мародерство. Таку думку Forum'у висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Владислав Лук'янов, коментуючи внесення змін урядом у Перелік об'єктів держвласності, що підлягають приватизації у 2012-2014 роках, в який увійшло 66 державних шахт.

«Враховуючи те, що в основних вугільних регіонах України ведуться бойові дії, а також специфіку, властивості шахт як виробничих, промислових об'єктів, складно говорити про приватизацію. Сьогодні більшість шахт у зоні бойових дій мають від'ємну вартість, перетворюються в стовідсотково збитковий пасив. Постійно потрібні витрати на відкачування води з шахт. Якщо цього не робити, їх затоплюють, і потім будуть потрібні величезні капіталовкладення на відкачування води і установку, перезапуск обладнання», - пояснив він.

Нардеп додав, що сьогодні, коли падає промислове виробництво, знижується потреба у вугіллі для підприємств, коксохімів, збагачувальних фабрик. «Крім того, уряд зробив усе, щоб зіпсувати стосунки з основними постачальниками енергоресурсів в Україну. Складно зрозуміти, яким чином він зведе паливно-енергетичний баланс країни на опалювальний сезон 2014-2015. На сході фактично гуманітарна катастрофа, зруйновані теплові об'єкти, системи комунікацій, подачі теплопостачання. Причому підготовка до зими зірвана не тільки в Донецькій і Луганській областях, а по всій Україні. Ситуація вкрай напружена і небезпечна», - додав він.

Також парламентарій упевнений, що неприпустимо, користуючись складною ситуацією в країні, намагатися непрозоро приватизувати ряд об'єктів, зокрема шахти. «Спроба вкрасти державні активи на тлі бойових дій, гуманітарної та паливно-енергетичної катастрофи виглядає як мародерство», - підсумував Лук'янов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

93