Україна не має ніяких шансів отримати майно СРСР. Таку думку висловив Forum'у директор Центру політичних досліджень Михайло Погребинський, коментуючи створення урядової Комісії із захисту інтересів України в питанні повернення майна колишнього СРСР.

«Наскільки я знаю - шансів ніяких. Оскільки це питання вже вирішене урядами. Росія повернула загальний борг, український уряд підписав «нульовий варіант». Так, він не ратифікований, але оскільки його уряд підписалв - угода діє», - зазначив політолог.

Погребинський також підкреслив, що Україна повинна повернути борги, перш ніж розраховувати на одержання прибутку від повернення радянського майна. «Навіть якщо були б якісь перспективи щодо питання повернення майна - це автоматично означало б, що треба повернути приблизно 20 мільярдів доларів. А якщо індексувати суму з моменту підписання угоди - навіть більше. І де взяти ці мільярди?», - пояснив він.

«Якщо б ми мали на рахунку в Національному банку 200 мільярдів доларів - можна було б про щось думати. А їх там, наскільки я знаю - менше двадцяти. Гроші нам і так потрібні, тому говорити про те, що є шанс повернути радянське майно сьогодні - абсолютно несерйозно», - підсумував Погребинський.

Нагадаємо, міністр Кабміну Остап Семерак заявив, що Кабінет Міністрів створив Комісію із захисту інтересів України в питанні повернення майна колишнього СРСР, що належало Україні.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201