У зв'язку з закриттям великих промислових підприємств Донбасу економіка регіону вже в серпні 2014 року може впасти на 50%. Таку думку висловив економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи ситуацію на Донбасі, в тому числі і зупинку чотирьох заводів «Метінвесту».

«За липень економіка Донбасу впала фактично на 30%. Швидше за все, після закриття цих заводів до кінця серпня ми можемо мати падання економіки до 50%», - сказав він. За даними Охріменко, деяким підприємствам було завдано серйозного збитку, що дешевше буде їх закрити, ніж намагатися відновлювати. Експерт також підкреслив, що закриття підприємств, звичайно ж, позначилося і на населенні - через закриття заводів частина жителів сходу може залишитися без засобів до існування. «На підприємствах працює 15 тисяч співробітників, разом із сім'ями - це 45 тисяч людей. Там роботу знайти складно, адже більшість цих підприємств - містоутворювальні. Альтернативу знайти вкрай складно, неможливо перепрофілюватися. Люди будуть залишати регіон, і іншого шляху в них не буде», - сказав він, повідомляє «Корреспондент.net».

Охріменко зазначив, що, для того щоб цього не сталося, необхідно зробити східні регіони більш привабливими для інвестицій шляхом створення на Донбасі вільної економічної зони. «Про економічну незалежність Донбасу говорили вже давно, вона повинна стати такою, яку ми запропонували Криму, але тільки після того, як його втратили. Треба сідати за стіл переговорів з олігархами. Дати цим регіонам економічну незалежність, щоб олігархам було вигідно вкладати туди гроші. Тоді будуть побудовані нові підприємства, відновлені зруйновані, після цього регіон може ожити. Без вільної економічної зони і домовленостей з олігархами нічого не вийде», - підкреслив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60