Російські металурги почали отримувати вигоду з військових дій на сході України, пише «Капітал».

«Поки українська металургія скорочує виробництво і перебуває під загрозою зриву поставок, росіяни нарощують випуск продукції і починають тіснити українських виробників на зовнішніх ринках», - зазначає видання.

«Об'єднання «Металургпром» оприлюднило результати діяльності українських метпідприємств за 7 місяців 2014 р. Вони невтішні. Так, виробництво сталі склало 17,9 млн т (на 7 % менше, ніж за 7 місяців 2013 р.), прокату - 15,8 млн т (спад також склав 7 %). Результати начебто не катастрофічні, але біда в тому, що різким скороченням виробництва відзначився саме останній звітний місяць. За даними «Металургпрому», в третій декаді липня виникли серйозні проблеми із забезпеченням підприємств сировиною, в основному коксом, і енергоресурсами, що призвело до скорочення виробництва в галузі на 40 % порівняно з липнем минулого року», - пише газета.

У серпні ситуація не покращилася. «За 11 днів серпня середньодобове виробництво сталі становило 54,8 тис. т, прокату - 45,1 тис. т, на 40-43 % менше, ніж у травні цього року, коли був досягнутий максимум місячного виробництва», - йдеться в повідомленні «Металургпрому». У той же час російські металурги почувають себе набагато краще. За даними об'єднання, за цей же період вони збільшили виробництво сталі на 2,4 %, прокату - на 3 %.

За словами аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Романа Тополюка, хоча девальвація гривні грає на руку нашим експортно орієнтованим металургам (вони вивозять за кордон 80 % виробленої продукції), при цьому вона негативно позначається на внутрішньому металоспоживанні. «У Росії знецінення рубля було не настільки значним порівняно з Україною, хоча внутрішнє споживання в РФ трохи сповільнюється. Але російський ринок більш стабільний, в тому числі збільшується виробництво на потужностях, які побудовані для заміщення імпорту з нашої країни», - сказав він.

Крім витіснення українських металургів зі свого ринку, росіяни перейшли в наступ і на експортних фронтах. У серпні падіння виробництва сталі і прокату на українських метпідприємствах буде ще більшим, у той час як споживання і попит на зовнішніх ринках так різко не скоротяться, прогнозує експерт. «Частину нашої ніші займуть в першу чергу підприємства з Росії, а також з Туреччини і Китаю», - уточнив Тополюк.

Начальник аналітичного відділу ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Павло Перконос повідомив «Капіталу», що тенденція витіснення українського металу з зовнішніх ринків проявилася в останні два-три тижні. «У серпні, коли на українських меткомбінатах різко скорочувалося виробництво, цим з успіхом почали користуватися російські металурги, які можуть запропонувати покупцям більш надійні поставки. У наших металургів замовлень достатньо, але самі заводи не можуть гарантувати своєчасність поставок», - підкреслив він. За словами Перконоса, якщо в травні, який був піковим для українських металургів, завантаження потужностей з прокату було на рівні 67 %, то в липні, коли почався обвал на окремих підприємствах, воно знизилося до 60 %. «Поточні показники завантаження протягом серпня у нас не перевищують 40-45 %. Поки особливих перспектив поліпшення ситуації не видно, і в серпні-вересні завантаження підприємств, ймовірно, залишиться на цьому ж рівні», - прогнозує експерт.

Тополюк упевнений: якщо українські метпідприємства повернуться до колишніх обсягів виробництва, то зможуть відновити свої позиції. Однак, окрім низького завантаження і фінансових втрат, вітчизняним металургам загрожують і більш серйозні проблеми. Справа в тому, що зупинка на тривалий час доменного виробництва може призвести до незворотних наслідків. Якщо домна буде зупинена, у кращому випадку це означає значні витрати на повернення її в дію, у гіршому - вона буде повністю закрита. А найбільш чутливим є до таких перебоїв коксохімічне виробництво. «Авдіївський коксохім зараз стоїть, і якщо ще якийсь час буде перебувати у тому ж стані, можна буде говорити про повне закриття заводу. Схожа ситуація і на Алчевськкоксі», - пояснив Перконос. У той же час відновлення як доменного, так і коксохімічного виробництва - дуже дороге задоволення. За оцінками Перконоса, вартість будівництва нового доменного виробництва на інтегрованому метпідприємстві повного циклу складає $ 200-300 на кожну тонну виробленої сталі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30