Першу частину матеріалів з розслідування трагічних подій, що відбулися 2 травня в одеському Будинку профспілок, вже передано в суди, і скоро стануть відомі прізвища винних. Про це Forum'у повідомив голова парламентської тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів загибелі громадян у містах Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецької та Луганської областей, народний депутат України Антон Кіссе.

«Першу частину матеріалів слідчим управлінням МВС України вже передано в суди. Так що перший етап судових справ вже триває, він в активній фазі. Ми будемо тримати на контролі», - заявив він.

Голова ТСК не став називати прізвища фігурантів справ, але зазначив, що серед них є великі люди. «Зараз встановлюється причетність. Безумовно, прізвища мають бути оприлюднені. Єдине, що можу вам сказати, що там фігурують в тому числі і державні службовці. Поки багато хто фігурує як свідки. Але не я визначаю провину. Слідство і суд повинні це зробити», - акцентував Кіссе.

Крім того, він звернувся до одеситів, які подали позови до Окружного адміністративного суду Києва, з проханням зв'язатися з ТСК. «На жаль, контакт втрачено. Ми чекаємо налагодження контакту, щоб надати допомогу», - звернувся нардеп до одеситів.

Коментуючи інформацію, озвучену старшим слідчим з особливо важливих справ ГУ МВС Русланом Сушковим про те, що розслідування частини справ щодо подій 2 травня в Одесі, пов'язаних з подією в Будинку профспілок, затягується через труднощі встановлення причини смерті 14 осіб, Кіссе підкреслив: «Згідно з даними експертизи, висновок якої у нас є, судмедексперти встановили причини смерті всіх жертв. Єдина відповідь, яку ми не отримали, про наявність хлороформу».

Також Кіссе нагадав, що ТСК підготувала звернення до ООН з проханням проведення міжнародної незалежної експертизи обставин загибелі в одеському Будинку профспілок учасників масових заворушень 2 травня, і передала його в Кабмін. «Ми звернулися до міжнародних експертів, і уряд має підтримати нас. Але поки у нас немає остаточної інформації. Крім того, ми розраховуємо отримати інформацію і від Кабміну щодо експертизи та розслідування», - додав він.

Він повідомив, що чергове засідання ТСК відбудеться 3 вересня, і парламентарії розраховують зустрітися з екс-секретарем РНБО Андрієм Парубієм. «Ми зверталися до Президента, щоб до нас на засідання прийшов керівник РНБО пан Парубій. Раніше через зайнятість він не міг цього зробити. Сподіваюся, що зараз шановний Андрій Парубій візьме участь у засіданні слідчої комісії, яка готує відповідний звіт про виконану роботу», - додав він.

Також, за словами Кіссе, ТСК має намір перевірити інформацію про участь у подіях 2 травня в Одесі громадян інших держав. «Є заяви, що сьогодні до відповідальності притягнуто учасників тих подій, жителів інших держав. Згідно з наявною в ТСК інформацією від правоохоронних органів і учасників тих процесів, різних категорій свідків, підтверджень цього у нас поки немає», - підсумував Кіссе.

Нагадаємо, акції в пам'ять про загиблих під час пожежі в одеському Будинку профспілок, організовані місцевими антифашистськими організаціями, пройшли 2 серпня в Парижі, Римі, Мадриді, Брюсселі, Відні, Варшаві, Дубліні, Софії та інших європейських містах біля посольств і консульств України.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Армен Арутюнян заявив, що розслідування подій, що відбулися на Майдані Незалежності та в Одесі, на думку ООН, затягується.

6 серпня старший слідчий з особливо важливих справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України Руслан Сушков заявив, що розслідування частини справ щодо подій 2 травня в Одесі, пов'язаних з подією в Будинку профспілок, затягується через труднощі встановлення причини смерті 14 осіб.

За словами директора Української філії Інституту країн СНД Дениса Денисова, якщо б перед МВС і СБУ поставили завдання розслідувати трагедію в Одесі 2 травня, то українці вже мали б попередню інформацію про хід слідства.

На його думку, влада вирішила, що найкращим рішенням стане замовчування.

«Є надія на те, що коли влада зміниться, ми отримаємо хоч якусь чітку картину, хто за що відповідав. Основну провину зараз покладають на представників правопорядку, але це тільки частково правильно. Було багато факторів, які призвели до цієї трагедії. І це - спроба знайти крайнього, а не відшукати істину», - вважає він.

Кількість загиблих в ході зіткнень в Одесі 2 травня у Будинку профспілок становила 48 осіб.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом